Helsingin poliisi käy ääri-ilmiöiden kimppuun lisäämällä lähipoliiseja

Helsingin poliisilaitos osallistuu ensi vuonna valtakunnalliseen kokeiluun, jossa tehostetaan lähipoliisitoimintaa. Lähipoliisien tavoitteena on luoda asukkaisiin ja järjestöihin luottamukselliset suhteet ja kuulla heidän turvallisuushuolistaan mahdollisimman varhain.

Kotimaa
Poliisi-kyltti auton katolla.
Yle

Helsingin poliisi kehittää ensi vuonna lähipoliisitoimintaansa ja keskittyy entistä enemmän turvallisuutta vaarantavien ilmiöiden torjuntaan yhdessä muiden viranomaisten, järjestöjen ja asukkaiden kanssa. Ylikomisario Jari Taposen mukaan lähipoliisin täytyy tuntea kaupungin turvallisuustilanne kuin omat taskunsa.

– Tiedetään, mitä Helsingissä tapahtuu ja millaiset ilmiöt ovat nousussa. Tiedetään, mikä on turvallisuustilanne eri puolilla kaupunkia ja mikä on ihmisten turvallisuuden tunne eri asuinalueilla.

Tarkoitus on havaita mahdollisimman varhain, jos jotain tavallisuudesta poikkeavaa on tapahtumassa. Taponen nostaa esimerkeiksi nuorisojoukkojen syksyllä tekemät väkivaltaiset ryöstöt ja niihin liittyvät ilmiöt kuten äärioikeiston katupartioinnin ja antifasistien iskut.

– Nämä ovat sellaisia asioita, joihin pyritään puuttumaan mahdollisimman varhain. Tätä ei tehdä pelkästään poliisin voimin vaan mukaan otetaan paikallisia viranomaisia ja järjestöjä, joiden kanssa pyritään yhdessä ratkaisemaan ongelmat. Tavoitteena on, että yhteisö, jota ongelma koskee, pystyisi jatkossa itse pitämään turvallisuustason hyvänä.

Luottamus on kaiken perusta

Tapolan mukaan väkivaltainen ektremismi onkin yksi ilmiö, joka on varsinkin viimeisen vuoden aikana noussut Helsingissä pintaan. Äärioikeiston ja anarkistien lisäksi puhutaan paljon uskonnolisesta radikalismista.

Ilmiöiden varhainen havaitseminen ja torjunta onnistuu Taposen mukaan vain, jos poliisit ovat helposti saavutettavissa ja heillä on valmiudet ongelmien ratkaisemiseen syvällisellä tasolla.

– Tietenkin pitää olla hyvät luottamukselliset suhteet helsinkiläisiin asukkaisiin ja erilaisiin järjestöihin. Näin he voivat tuoda ilmi arjen ongelmiaan. Me penkaisemme asiaa syvemmältä, ja pyrimme ratkaisemaan sen, jotta siitä ei synny kroonista ongelmaa.

– Me teemme tänä päivänä melko paljon yhteistyötä muslimiyhteisöjen kanssa ja pyrimme rakentamaan luottamusta myös sinne. Tietysti kuuntelemme myös heidän ongelmiaan ja tänä syksynä käydystä keskustelusta on käynyt ilmi, että taistelualueille matkustaminen on ollut yksi tällainen ongelma, Taponen jatkaa.

Niin sanotut ankkuritiimit ovat yksi keino, joista poliisi etsii apua ennaltaehkäisyssä.

– Ankkuritiimeissä on poliisien lisäksi psykiatrisia sairaanhoitajia ja sosiaalityöntekijöitä. Näissä tiimeissä voidaan ratkoa myös heidän ongelmiaan, jotka suunnittelevat taistelualueille lähtemistä.