1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Joulun kyläilykierros – riemua vai tuskaa?

Moni kokee joulun erityisesti perhejuhlana ja silloin tavataan sukulaisia ympäri Suomen. Toiset haluaisivat kuitenkin viettää joulua kotona oman perheen kesken. Joissakin perheissä sukulaiskierros hiertää jopa parisuhdetta, kun toiveet joulunvietosta poikkeavat toisistaan. Minkälaisia tunteita sukulointi sinussa herättää?

Kotimaan uutiset
Ruuhka Lahdenväylällä keskiviikkoaamuna.
Ruuhka Lahdenväylällä keskiviikkoaamuna.Riikka Porttila / Yle

Sukulaisten tapaaminen on kuulunut monessa perheessä joulun perinteisiin jo pitkään. Kierteen katkaiseminen on vaikeaa, vaikka perhe haluaisikin viettää joulua omassa rauhassaan kotona. Toisissa perheissä sukulointi herättää ristiriitaisia tunteita – jos toinen puoli suvusta on tottunut sukuloimaan ja toinen ei, voi tilanne hiertää parisuhdetta.

– On tärkeää, että asiassa löydetään molempia puolisoita tyydyttävä ratkaisu. Molempien pitää seisoa päätöksen takana ja se tarkoittaa välillä kompromissien tekoa. Ratkaisu voi olla esimerkiksi sellainen, että joka toinen joulu toimitaan vaimon toiveiden mukaisesti ja joka toinen miehen toiveiden mukaisesti, kertoo johtava perheneuvoja Terttu Välimäki Porin perheneuvolasta.

"Paineen alla ei tarvitse taipua"

Välimäen mukaan paine kyläilystä voi tulla myös sukulaisten suunnalta, mutta heidän pitää ymmärtää, että jokainen tekee omat ratkaisunsa joulun ohjelmasta.

– Heille voi sanoa, että kyse ei ole syrjinnästä eikä sitä pidä ottaa henkilökohtaisesti. Jokainen saa viettää joulun kuten haluaa. Ja voihan niitä sukulaisia kutsua kylään vaikka välipäivinä, jos ei halua itse lähteä kyläilemään, Välimäki toteaa.

Kyläiletkö sinä jouluna sukulaisten luona? Minkälaisia tunteita sukulaisten luona kyläileminen sinussa herättää? Onko kyläilykierros riemua vai tuskaa? Kerro oma mielipiteesi.

Lue seuraavaksi