Oopperalaulaja Tiina-Maija Koskela valmistautuu uusiin wagnereihin

Oopperalaulaja Tiina-Maija Koskelaa odottaa ensi vuonna ainakin kaksi Wagner-roolia. Kotimaassa ja ulkomailla kiertävä laulaja rauhoittuu kuitenkin ensin joulunviettoon perheen parissa Seinäjoella.

kulttuuri
Seinäjokelaislähtöinen oopperalaulaja Tiina-Maija Koskela.
Mirva Korpela / Yle

Seinäjokelaissyntyinen oopperalaulaja Tiina-Maija Koskela katsoo tyytyväisenä taaksepäin kuluneeseen vuoteen. Takana on vilkas ja työntäyteinen lauluvuosi sekä kotimaan että kansainvälisissä tehtävissä.

– Se, mitä on kolme vuotta rakennettu, alkaa nyt konkretisoitua. Nyt alkaa olla kansaivälistä konserttia ja oopperaa ulkomailla, Tiina-Maija Koskela iloitsee.

Ensi vuoteen on tiedossa jo kiinnostavia työtehtäviä. Ainakin kaksi Wagneria.

– Wagnerin Nürnbergin mestarilaulajien Evan rooli Suomen kansallisopperassa alkuvuodesta ja sen jälkeen Saksassa Elsan rooli Lohengrin-oopperassa. Molemmat ovat minulle erittäin mieluisia nuoren dramaattisen naisen rooleja. Ne ovat myös näyttämöllisesti haastavia, Koskela kertoo.

Tiina-Maija Koskelan arvion mukaan noin puolet töistä on Suomessa ja puolet ulkomailla.

– Saksa, pohjoismaat ja Suomi ovat niitä, missä nyt työskennellään.

– Syksyllä on Tampereella tulossa Uljas Pulkkiksen uusi laulusarja, joka on sävelletty sopraanolle eli minulle ja Tampere Filharmonikoille, Tiina-Maija Koskela kertoo.

Oman värinsä arkeen tuo myös opettaminen, mitä Tiina-Maija on tehnyt syksystä alkaen.

Unelmien tavoittelua

Laulajan arki on kurinalaista, päivittäistä työn tekemistä.

– Itse vastaa siitä, mitä ja miten laulaa. Unelmien tavoittelua, Tiina-Maija Koskela toteaa.

Omaan arjen hallintaan kuuluu myös levon ja vapaa-ajan suunnittelu.

– Kunnosta, unesta, levosta ja palautumisesta pitää huolehtia. Nyt joulun aikaan lomaa on ainakin viikon verran, mutta kun laulaminen on elämäntapa, ei sitä voi kokonaan jättää sivuun silloinkaan.

Jouluna kaikki laulavat

Jouluksi kokoonnutaan Seinäjoelle.

– Joulun vietto on perheen kanssa olemista. Kyllä musisoidaankin, mutta läheisten kesken oleminen on se juttu, Tiina-Maija Koskela miettii.

Perhejoulussa laulavat kaikki.

– Kaikki laulavat ja osallistuvat. Ei meillä ole niin, että vain oopperalaulaja hoilaa. Myös pienimmät pääsevät esittämään, mitä vuoden aikana on opittu. Ja välissä aina syödään, Koskela nauraa.