Etsitkö sopivaa viiniä joulupöytään? "Jouluruoat, sinapit ja sillit vievät hienolta viiniltä terää pois"

Luota omaan makuun ja valitse joulupöytään sellainen viini, joka maistuu muulloinkin, vinkkaa viiniasiantuntija. Hänen mukaansa joulupukin kuva etiketissä ei vielä takaa viinin maistuvuutta.

ilmiöt
Mies juo punaviiniä lasista.
Yle

Joulupöytään sopivat sekä valko- että punaviinit, kunhan juoma ei ole liian tuhtia. Viinillä on aterialla tärkeä rooli.

– Sellainen sanonta on ollut joskus, että viini on ikään kuin ruoan superkastike. Kuten hyvä kastike, viini saa ruoasta makuja irti. Viini herättää ruoan maut henkiin, kertoo lahtelaisen Koulutuskeskus Salpauksen opettaja Riikka Pöllänen.

Kuten hyvä kastike, viini saa ruoasta makuja irti. Viini herättää ruoan maut henkiin.

Riikka Pöllänen

Hän opettaa ravintola-alan aikuisopiskelijoille viiniasioita ja on Lahden Munskänkarna -viiniseuran pitkäaikainen jäsen.

Perinteiset jouluruoat eivät ole Pölläsen mukaan varsinaisia viiniruokia. Eivätkä joulupöydässä toimivat viinit saa olla liian vahvoja.

Pöllänen suosittelee katsomaan myös viinin alkoholipitoisuutta. Sopiva prosenttiluku ruokaviinille on 10–12.

– Kun punaviinistäkään ei valitse kaikista tuhdeinta, se käy hyvin myös kalaruokalajien kanssa.

Nämä rypäleet maistuvat jouluruoan kanssa

Jos joulupöydässä on pääasiassa kalaa tai kalkkunaa, esimerkiksi puolikuiva riesling sopii ruoan kaveriksi.

– Suomessa myydään arvokkaitakin viinejä, mutta ne eivät oikein ole lanttulaatikkoviinejä. Jouluruoat, sinapit ja sillit vievät hieman hienolta viiniltä terää pois, Pöllänen kertoo.

Hänen mukaansa Australia tuottaa viinivalikoimaan tuhteja hedelmäpommeja, jotka sopivat lihan ja juustojen kanssa.

Niissä on sekä hyviä että huonoja, mutta ihan en luottaisi siihen, että jos etiketissä on joulupukki, se on hyvää viiniä jouluna.

Riikka Pöllänen

Lihan kanssa hän suosittelee nautittavaksi pinot noir -rypäleen viinejä.

– Ne ovat keveitä ja hapokkaita.

Jälkiruokien, pähkinöiden ja suklaiden kanssa sopivat tuhdimmat viinit tai portviinit.

Pöllänen kiteyttää nyrkkisäännöksi, että suolaisen ruoan kanssa sopii useimmiten kuiva ja jälkiruokien kanssa makea viini.

Joulunaikaan myynnissä on paljon myös nimenomaan joulumarkkinoille tarkoitettuja viinejä.

– Niissä on sekä hyviä että huonoa, mutta ihan en luottaisi siihen, että jos etiketissä on joulupukki, se on hyvää viiniä jouluna. Siinä voi olla kaupallisia tarkoitusperiä taustalla, Riikka Pöllänen pohtii.

Hyvän jouluviinin valitseminen on myös makuasia.

– Jos on mieliviini, josta on tykännyt jo syksyllä, miksi vaihtaisi sitä. Kannattaa luottaa omaan makuun, Pöllänen sanoo.