Ihminen on verkon heikoin lenkki – Pohjois-Korean kyberuhka kiihdyttää viihdeväkeä Yhdysvalloissa

Sonyn päätös vetää Pohjois-Koreaa käsittelevän elokuvansa pois ohjelmistosta herättää hämmennystä elokuvapiireissä ja sosiaalisessa mediassa. Osa kriitikoista pitää "The Interview" -elokuvan ensi-illan perumista pelkurimaisena tekona. Pohjois-Koreasta paenneen loikkarin mukaan tietomurto vaikuttaa pohjoisen Bureau 121 -kyberhyökkäysosaston tekemältä.

Ulkomaat
Interwiev-julisteen poistoa.
Reuters-TV

Hakkerit ovat onnistuneet järkyttämään viihdejätti Sonyn ydintä, henkilökuntaa. Show must go on, vaatii kuitenkin osa amerikkalaiskriitikoista.

Elokuvan hyllytykseen suhtautuu kriittisesti muun muassa The Chigago Sun-Times -lehden elokuva-arvostelija Richard Roeper.

– Olin aivan järkyttynyt päätöksestä. Kyseessä on ensimmäinen kerta elokuvan historiassa. Ainoa, jota pitää pelätä on pelko itse. Ja nyt me teemme niin. Tämä on musta päivä Amerikan elokuvateollisuudelle.

sony
Reuters-TV

Epäillyt Pohjois-Korea-yhteydet julki

Hakkeri ja turvallisuusasiantuntija Kevin Mitnick sanoo, että ensi-illan peruminen osoittaa hakkerien vallan yli yritysten ja hallitusten.

– Oli virheliike Sonylta vetää elokuva pois.

Kevin Mitnick sanoo, että hän haluaa presidentti Obaman tavoin nähdä todisteet Pohjois-Korean osuudesta kyberhyökkäykseen.

– Ihmisten sosiaaliturvatunnuksia, palkka-ja terveystietoja ja elokuvakäsikirjoituksia tuli julki. Miksei Yhdysvaltain hallitus voisi myös harjoittaa läpinäkyvyyttä ja antaa meidän alan turvallisuusammattilaisten arvioida, miten vakavasta asiasta on kyse, kysyy Mitnick.

Myyrä Sonyn sisällä?

Kevin Mitnick arvioi, että Sonyn sisällä on hakkereiden kanssa yhteistyötä tehnyt myyrä. Perusteita on kaksi; tietokannasta anastetun datan valtava määrä ja siihen tarvittu aika.

– Sonyn tapauksessa dataa oli sata terabittiä, se on kuin puhaltaisi kansalliskirjaston, kertoisi teosten määrän kymmenellä ja kopioisi tiedon. Tekijöillä on ollut aikaa siirtää data Sonyn ulkopuolelle. Kysessä voi olla myös Edward Snowdenin tapa toimia. Hän vain kopioi dataa kovalevyille paikallisesti. Näin on voitu tehdä nytkin.

Pohjoiskorealainen hakkeriloikkari: Tutulta näyttää

Vaikka Pohjois-Koreaa ei siis suoraan syytetä Sonyn jättimurrosta, epäilyksiä Pjongjangin osuudesta ovat esittäneet myös eristyneen maan tuntijat, diktatuuria paenneet loikkarit.

Tietoturvallisuusalan professori Kim Heung-wang loikkasi Etelä-Koreaan 2004. Hän sanoo pitävänsä edelleen yhteyksiä pohjoiseen.

– Pohjois-Korean tärkein tavoite on horjuttaa Etelä-Korean ja Yhdysvaltain kansallista infrastruktuuria, esimerkiksi puhelinverkkoa ja sähkönjakelua. Pohjois-Korean kyberhyökkäysyksikkö on vuosia kouluttautunut nimenomaan sähköisten verkostojen saastuttamiseen. Kybersolu, nimeltään Virasto 121 on sotilashallituksen alaisuudessa. Siellä työskentelevät maan lahjakkaimmat tietotekniikka-asiantuntijat.

Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin salamurhayritystä kuvaavaa The Interview-elokuvaa tähdittivät James Franco ja Seth Rogen.

44 miljoonan dollarin elokuvan oli määrä tulla elokuvalevitykseen tapaninpäivänä.