Poliisin kenttäväki kummeksuu syrjäseudun lähipoliisikokeilua

Lähipoliisitoimintaa kokeillaan eri puolilla Suomessa ensi vuonna. Kyläpoliisi-nimellä aiemmin esitellyn lähipoliisin tarkoituksena on parantaa virkavallan läsnäoloa syrjäseuduilla. Uudistus herättää poliisien keskuudessa kritiikkiä.

Kotimaa
Vanhempi konstaapeli, luottamusmies Eerik Soininen työskentelee Joensuussa.
Maiju Immonen / Yle

Poliisiylijohtaja Mikko Paateron ajatus harvaan asuttujen alueiden kyläpoliiseista on jalostunut lähipoliisitoiminnaksi.

– Sillä tarkoitetaan sitä, että me halutaan lähemmäs ihmisiä. Me halutaan ottaa tosissaan se halu, mikä ihmisillä on poliisin näkyvyyden parantamiseksi. Eriarvoisuus, joka tietyllä tavalla harvaan asuttujen alueiden ja keskusten välillä on, niin koetetaan sitäkin aavistuksen verran kaventaa, sanoo Paatero.

Kokeilu toteutetaan ensi vuonna erityisesti Etelä-Savossa, Lapissa, Pohjanmaalla, Oulussa ja Lounais-Suomessa. Koko maan poliisilaitoksissa ajattelutapaa pyritään kuitenkin ruuvaamaan lähipoliisitoiminnan suuntaan. Poliisien keskuudessa uudistus herättää kummastusta.

Tämä on tietynlaista poliittista peliä.

Eerik Soininen

– Tämä on tietynlaista poliittista peliä. Että hei nyt poliisi sai jotain lisää, vaikka todellisuudessa poliisilta resurssit vähenevät koko ajan. Että en oikein ymmärrä tämän funktiota, toteaa Itä-Suomen poliisilaitoksen vanhempi konstaapeli, luottamusmies Eerik Soininen.

Poliisiylijohtaja Mikko Paatero pitää myös kiinni ajatuksestaan, että tavalliset kansalaiset olisivat poliisin apuna.

– Se on yksi pyrkimys, että vapaaehtoista poliisin avustamista tavalla tai toisella on tavallisten ihmisten, yhteisöjen ja järjestöjen kanssa. Enemmän yhteistyötä, summaa Paatero.