Valtionsyyttäjä pitää terrorituomiota merkittävänä

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut neljä syytettyä ehdolliseen vankeuteen Suomen ensimmäisessä terrorismijutussa.

Kotimaa

Valtionsyyttäjä Juha-Mikko Hämäläinen pitää Helsingin käräjäoikeuden terrorismituomiota yhteiskunnallisesti merkittävänä.

– Suomessa on ensimmäistä kertaa annettu ratkaisu terrorismirikoksia koskevassa asiassa. Nyt on olemassa oikeuskäytäntöä, johon jatkossa voidaan muita vastaavia juttuja lähteä vertaamaan, Hämäläinen sanoo.

Hämäläisen mukaan esitutkinta oli juttukokonaisuudessa poikkeuksellisen haastava.

– Tässä on ollut se ongelma, että Somalian alueella ei ole toimivaa keskushallintoa, joten sieltä on oikeusaputeitse ja normaaleja viranomaiskanavia käyttäen mahdotonta saada tietoa, Hämäläinen sanoo.

Näyttöä on jouduttu Hämäläisen mukaan keräämään myös muista maista, muun muassa Ruotsista, Britanniasta ja Keniasta.

Hämäläisen mukaan käräjäoikeus joutui ottamaan kantaa siihen, oliko al-Shabaab terrorijärjestö rikosten tekoaikaan.

– Helsingin käräjäoikeus joutui osaltaan ottamaan siihen kantaa, ja katsoi, että edellytykset täyttyivät. Mutta kysymys oli enemmänkin siitä, että oliko al-Shabaab jutun tekoaikaan sillä tavalla yksiselitteisesti terroristijärjestön asemassa, että voitaisiin katsoa vastaajien tienneen rahoittaneen terrorismiä, Hämäläinen sanoo.

Syytetyt olivat siirtäneet yhteensä 3 200 euroa Somaliaan. Syytteen mukaan rahoilla oli varustettu ja ruokittu al-Shabaabin sotilaita. Syytettyjen mukaan rahasiirroissa oli kysymys normaalista avustustyöstä.