Yle Nigeriassa: Suomalaiset yritykset karttavat Afrikan suurinta maata

Nigeria on Afrikan väkirikkain valtio ja maailman maista väkiluvultaan seitsemännellä sijalla. Maan huono maine on kuitenkin pidätellyt suomalaisyrityksiä löytämästä Nigerian markkinoita.

talous
Katukuvaa Lagosista Nigeriasta
Yle

Suomalaiset yritykset ovat heikosti läsnä Afrikan suurimmassa maassa Nigeriassa. Se koetaan haastavaksi ja vaaralliseksi. Omalla nimellään paikalla ovat oikeastaan vain Nokia ja Wärtsilä.

Suomalaiset arastelevat Saharan eteläpuolista Afrikkaa ylipäätänsä. Ranskankielisessä Afrikassa kieli on selvä este, mutta englanninkielisessä Nigeriassa näin ei ole. Rikollisen, vaarallisen ja terrorismin vaivaaman maan leima istuu kuitenkin lujassa.

Todellisuudessa maan talouskeskuksesta Lagosista löytyy toinenkin puoli, eli vauraus ja suhteellinen turvallisuus.

Muista pohjoismaista Nigeriaan on menty paljon reippaammin.

– Nigeriassa on mahdollisuuksia todella paljon. Yksi lupaavimmista alueista on terveysteknologia. Toki muitakin menestymisen aloja löytyy, esimerkiksi energiasta, sanoo Suomen Nigerian suurlähettiläs Pirjo Suomela-Chowdhury.

Pärjätäkseen Nigeriassa täytyy olla paikalla

Useimmat Nigeriassa edes jotenkin läsnä olevat suomalaiset yritykset toimivat paikallisen yhteistyökumppanin kautta. Maassa on kuitenkin vaikea pärjätä, jollei yritys asetu sinne oikeasti itse ja omalla nimellään.

– Nigeriassa arvostetaan nimenomaan emoyrityksen täällä olemista. Se tuo sellaisia tuloksia, mitä pelkkä paikallinen yhteistyökumppani ei saa aikaiseksi, arvioi Finpron Lagosin toimiston johtaja Raheem Olu.

Selvästi alikehittyneellä energia-alalla Nigeriassa on mahdollisuuksia.

Nigeriassa on mahdollisuuksia todella paljon. Yksi lupaavimmista alueista on terveysteknologia.

Pirjo Suomela-Chowdhury

Voimalaitos- ja laivateknologiaa toimittava Wärtsilä on harvoista Nigeriaan etabloituneista suomalaisyrityksistä. Yhtiön toiminta alkoi kasvaa pian sen jälkeen, kun se perusti oman toimiston Lagosiin vuonna 2010.

Nyt sillä on jo hyvä jalansija sementti-, metalli- ja öljyteollisuudessa.

– Wärtsilä on suhteellisen lyhyessä ajassa vuodesta 2010 lähtien kyennyt saavuttamaan Nigeriassa hyvän aseman. Me tietysti aiomme edelleen kasvaa ja työskennellä Nigerian energiantarpeen tyydyttämiseksi jatkossakin, linjaa Wärtsilä Nigerian toimitusjohtaja Ade Audifferen.

Wärtsilä näkee Nigeriassa suuria mahdollisuuksia

Sähkön tuotanto on Nigeriassa vielä lapsenkengissä. Yritysten ja kotitalouksien sähköhuolto perustuu käytännössä omiin generaattoreihin. Sellainen on oltava joka taloudessa, koska sähköverkko on niin epävarma.

– Nigeriassa on tällä hetkellä sähköntuotantokapasiteettia vain vähän yli 4 000 MW, mikä antaa valtavat mahdollisuudet Wärtsilän tapaiselle yritykselle, joka tarjoaa teknologiaratkaisuja sähköntuotantoon. Me näemme Nigeriassa massiivisia mahdollisuuksia, hehkuttaa Audifferen.

Kymmenien vuosien öljyntuotannon seurauksena maassa on pääomaa ja markkinoilla on kova kilpailu. Jotta pärjää, täytyy olla hyvä tuote.

– Suomen vahvuus täällä on ehkä enemmän niche-tuotteissa ja erittäin korkean teknologian tuotteissa, jotka ei ole välttämättä niitä halvimpia. Ne myyvät laadullaan, eivät hinnalla. Näihin tuotteisiin liittyy myöskin huolto, toteaa Suomela-Chowdhury.

Timo Sipola
Lagos, Nigeria