Vähemmän venäläisiä, enemmän aasialaisia – Hotellit etsivät uusia asiakkaita entistä kauempaa

Venäläisturistien väheneminen näkyy monien pääkaupunkiseudun hotellien huonevarauksissa. Tammi-lokakuussa venäläisturistien yöpymiset vähenivät lähes viidenneksellä edellisvuodesta. Uusia hotellivieraita etsitään nyt Aasiasta.

Kotimaa
Aasialaisia matkailijoita.
Yle

Ruplan alamäki ja Venäjän epävakaa taloustilanne ovat vähentäneet venäläisturistien määrää pääkaupunkiseudulla.

Matkailu- ja ravintolapalvelut ry:n mukaan venäläisturistien yöpymiset vähenivät pääkaupunkiseudun hotelleissa tammi-lokakuun aikana edellisvuoden vastaavasta ajasta yli 16 prosenttia.

– Venäläisten määrän vähentyminen on iskenyt hotellialaan voimakkaasti, sillä venäläiset muodostavat kaikista ulkomaalaisista yöpyjistä lähes kolmanneksen, sanoo Matkailu- ja ravintolapalvelut ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi.

Helsinkiin tulee tänä vuonna myös edellisvuotta vähemmän venäläisturistien täyttämiä joulun ylimääräisiä junia. Kun viime vuonna junia oli 15, nyt niitä on karsittu 11:een.

Vaisu pakkasukkokausi kääntää katseet Aasiaan

Venäläisturistien huippusesonki on edessä, kun he uuden vuoden aikaan saapuvat juhlimaan pakkasukkoa. Nyt venäläisiä tulee kuitenkin viime vuotta vähemmän.

– Kyllä me oletamme, että venäläisiä asiakkaita tulee pakkasukkosesongin aikana vähemmän kuin viime vuonna. Vastapainona aasialaisten yöpyjien määrä on tänä vuonna kehittynyt ilahduttavasti. Meillä Scandicissa Aasian kokonaismarkkina on lähestulkoon saman suuruinen kuin Venäjän markkina, kertoo Scandic Hotels Oy:n toimitusjohtaja Aki Käyhkö.

Pääkaupunkiseudun hotellit panostavatkin nyt Aasiaan, josta etsitään ja on saatukin korvaavia asiakkaita venäläisten tilalle.

– Kehityksessä meillä näkyy kaikkein voimakkaimmin Kiina ja Hongkong. Mutta kyllä Aasia kokonaisuudessaan kehittyy, etenkin Japani on mielenkiintoinen, Käyhkö sanoo.

Kiinassa hirvittää Suomen hintataso

Kiinassa Suomi kiinnostaa, mutta täkäläinen hintataso hieman hirvittää. Suomessa paljon matkustellut Kiinan Henanin maakunnasta kotoisin oleva Tricie sanoo hintatason olevan Suomessa korkean.

– Olen matkustellut Suomessa monessa kaupungissa ja huomannut, että hinnat ovat todella korkeita verrattuna Kiinan hintoihin, hän toteaa, mutta sanoo kuitenkin tulevan Suomeen vastaisuudessakin.