"Kiltti ja hiljainen ei enää riitä" – kymppi käytöksestä alkaa olla harvinaisuus

Peruskoulussa on nykyisin aiempaa vaikeampi saada kiitettäviä numeroita. Etenkin käytösnumeron perustelut ovat kiristyneet. Muuttunut arviointi on hämmentänyt monia vanhempia.

Kotimaa
Käyttäytymisen väliarviointi
Alex Turunen /Yle

Joululoman alkajaisiksi jaettavat todistukset voivat näyttää erilaisilta eri kouluissa. Taipalsaaren Saimaanharjun yhtenäiskoulussa numeroita annetaan jo kolmannen luokan keväällä. Alakoulun opettaja toteuttaisi arvioinnin toisin.

– Itse en antaisi numeroita ihan niin aikaisin, kuin täällä nykyisin määritellään. Ainakin kuvaamataidon, käsityön, liikunnan ja musiikin eli taito- ja taideaineiden numeraalinen arviointi on vähän turhaa alaluokilla, taipalsaarelaisen Saimaanharjun yhtenäiskoulun luokanopettaja Sirkku Mattero sanoo.

Ensimmäistä luokkaa opettavan Marjaleena Ström-Nupponsen mukaan myös rastiarvioinnit kannustavat lapsia parempiin tuloksiin

– Kyllä he toistensa kanssa vertailevat rasteja ja joku päättää, että keväällä rasti onkin vähän paremmassa puoliskossa, Ström-Nupponen kertoo.

Kiire näkyy myös kouluissa

Kilpailu arvosanoista voi johtaa parempiin tuloksiin, mutta aiheuttaa myös paineita.

– Toiset kokevat paineita ja toiset eivät, mutta kyllä tämä kiireinen yhteiskunnan muutos, joka näkyy myös työelämässä, näkyy mielestäni myös kouluissa, valitettavasti, Mattero sanoo.

Kiitettäviä numeroita saadakseen oppilaiden on ponnisteltava yhä enemmän. Käytöksen arvioinnissa vanhat säännöt eivät enää päde.

– Nykyisin on aika vaikea saada käytöksestä kymppiä, siihen on hyvin kovat vaatimukset. Ennen vanhaan sai käytöksestä kympin, kun oli kiltti ja hiljaa. Nykyisin kun on kiltti ja hiljaa, saa todennäköisemmin kasin tai ysin, eikä enää kymppiä.

Mitä kympin käytösnumeroon sitten vaaditaan?

– Kympin kriteereissä vaaditaan esimerkiksi, että osaa ja uskaltaa tuoda asiansa esille ja tekee työtä myös luokan yhteisen hyvinvoinnin eteen ja hoitaa asioita reippaasti. Pelkästään hiljaa olemalla ei kymppiä saa, Mattero toteaa.