1. yle.fi
  2. Uutiset

Ampuuko EKP vihdoinkin "isolla kanuunalla"?

Euroopan keskuspankin uskotaan käynnistävän uuden velkakirjojen osto-ohjelman jo alkuvuodesta 2015. Sen on oltava kyllin suuri, että euron arvo saataisiin alemmaksi. Valuuttakurssin painaminen nykyistä alemmas on välttämätöntä euroalueen talouskasvun kiihdyttämiseksi.

talous
Pilvenpiirtäjä.
Euroopan keskuspankin uusi päärakennus Frankfurtissa.Frank Rumpenhorst / EPA

Euroopan keskuspankilta odotetaan jo tammikuussa ilmoitusta uudesta ja mieluummin massiivisesta velkakirjojen osto-ohjelmasta. Sen toteuttamista pidetään välttämättömänä taantumassa yskivän euroalueen talouden elvyttämiseksi. Jahkailun jatkuminen olisi surkein vaihtoehto.

– Se on kyllä pettymys. Tällä hetkellä markkinoilla on erittäin, melkein liikuttavan vakaa luottamus siihen, että se [osto-ohjelma] tulee. Se tulee nopeasti ja se tulee isosti. Jos niin ei käy, niin kyllä silloin markkinat pettyvät. Korot todennäköisesti vähän pomppaavat ja osakkeet ottaa alas, sanoo Danske Capitalin Finlandin johtaja Tuomas Virtala.

EKP on ilmoittanut, että se aikoo kasvattaa taseensa takaisin vuoden 2012 tasolle. Matkaa sinne on noin 1 000 miljardia euroa. Tuntuu paljolta, mutta keskuspankkien välisessä vertailussa tuo luku on perusyksikkö.

– Jos EKP:n tase ei kasva suhteessa Yhdysvaltojen keskuspankin taseeseen, niin on vaikea ajatella, että euro pystyy tuntuvasti heikentymään Yhdysvaltain dollaria vastaan, muistuttaa Handelsbankenin pääekonomisti Tiina Helenius.

Markkinoilla veikkaillaan, että EKP sisällyttää osto-ohjelmaansa myös valtioiden velkakirjojen ostoja jälkimarkkinoilta. Haalitaanko niitä taseeseen 1 000 miljardilla ei ehkä sittenkään ole kaikkein tärkeintä ohjelman onnistumisen kannalta.

– Se, että tuleeko yhtä paljon valtionlainojen myyntejä kuin mitä esitetään, niin sillä ei ehkä ole niin paljon väliä, kunhan se osto-ohjelma on uskottavasti päällä ja siihen on mahdollisuus, pohtii Tuomas Virtala.

Valtionlainojen osto-ohjelma hyötyjiä olisivat eittämättä velkaiset, eteläisen Euroopan maat. Niinpä Saksa on asettunut voimakkaasti vastustamaan tällaista elvytystä. Nyt se voi tulla jyrätyksi, sillä hyötyvien maiden joukko on suurempi. Lisäksi panoksena on lähes koko maanosan talouskasvu.

– Valuutan heikentyminen vahvistaa yritysten kannattavuutta ja sitä kautta auttaa työllisyyttä ja talouskasvua, Tiina Helenius sanoo.

Euroopan keskuspankin neuvoston seuraava kokous on tammikuussa, heti loppiaisen jälkeen.

Lue seuraavaksi