1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

LNG-terminaalin rakennusaika tuo Kemi–Tornioon kymmeniä miljoonia

Kemi–Tornio-alueen talous sai perjantaina piristysruiskeen, kun nestekaasuterminaalin rakentaminen Tornioon varmistui. Rakentamisajan vaikutukset ovat kymmeniä miljoonia. Päätös tietää alueelle töitä ja on hyvä uutinen myös hotelleille ja asunnonvuokraajille. Myös pitkän ajan vaikutukset ovat huomattavat.

talous
havainnekuva lng-terminaalista
Wärtsilä

LNG-terminaalin rakentamisella Tornioon on huomattavia vaikutuksia Kemi–Tornio -alueen talouteen. Runsaat neljä vuotta kestävät rakentamistyöt tuovat alueelle 260 henkilötyövuotta ja kymmeniä miljoonia euroja.

– Puhutaan useista kymmenistä miljoonista. Myös pitkäaikaiset vaikutukset, sen jälkeen kun terminaali on valmis, ovat huomattavat. Kemi–Tornio -alueelle pystytään toimittamaan LNG:tä kilpailukykyiseen hintaan niin rekoille kuin teollisuuslaitoksille. Yleensä tällainen tilanne tuo uutta teollisuutta tai metaania prosesseissaan käyttävää teollisuutta, sanoo Wärtsilän kehityspäällikkö Timo Mahlanen.

Mahlasen mukaan terminaalin kapasiteetista 25 prosenttia on varattu muille kuin Outokummulle ja Kemi-Tornio -alueelle.

Wärtsilä vuokraa kymmeniä asuntoja

Mahlanen kertoo, että työmaalla tulee enimmillään olemaan 100–120 työntekijää. Määrä tietää hyvää alueen hotelleille ja asunnonvuokraajille.

– Henkilökuntamme on paikalla useita vuosia, joten vuokraamme asuntoja. Etsimme Kemi–Tornio -alueelta 30–40 asuntoa. Niitä ruvetaan vuokraamaan heti vuoden alusta ja se jatkuu aivan vuoden 18 kesään asti. Lyhytaikaiset vieraat käyttävät hotelleja.

Rakentamista valmisteltu ennen lopullista sinettiä

Wärtsilä aloittaa Tornion LNG-terminaalin rakentamisen reilun kolmen viikon kuluttua 12. tammikuuta. Yhtiö on valmistellut töiden aloittamista kuluvan vuoden aikana ennen lopullista investointipäätöstä, joka saatiin ikään kuin joululahjaksi perjantaina.

– Perussuunnittelua on tehty. Maanrakennustyötä on jo kilpailutettu eli pystymme saman tien tekemään sopimuksen jonkun paikallisen urakoitsijan kera, Mahlanen kertoo.

Työt alkavat maansiirto- ja rakennustöillä ja kevättalvella siirrytään paalutukseen.

Wärtsilä käyttää paikallista osaamista myös rakennustöissä. Sen sijaan LNG-laitteistoon tarvittava työvoima tulee muualta.

– LNG-tankkiin tai -laitteistoon liittyviin töihin ei ikävä kyllä löydy paikallista osaamista. Niiden töiden tekijät tulevat Suomesta ja osittain Norjasta sekä Ruotsista.

Lue seuraavaksi