1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Turku kerää muistoja joulurauhasta

Joulurauhan julistuksesta ja turkulaisista joulutraditioista tehdään kirjaa Turussa. Muistoja voi lähettää verkossa tai kirjeitse. Ne talletetaan myös museokeskukseen.

Kotimaan uutiset
Joulurauhanjulistaja MIka Akkanen harjoittelee nahkapergamentin kanssa
Joulurauhanjulistaja MIka Akkanen harjoittelee nahkapergamentin kanssa Minna Rosvall / Yle

Turun kaupunki pyytää suomalaisilta muistoja joulurauhan julistuksen merkityksestä. Muistot kootaan kirjaan, jonka Turun historiaan perehtynyt työryhmä kirjoittaa joulurauhan julistuksesta ja turkulaisista joulutraditioista. Muistoja kerätään joulun 2014 ajan kaupungin verkkosivulla (siirryt toiseen palveluun)

Kirjan kirjoittavat professori Timo Soikkanen, historioitsija-tietokirjailija Tapani Kunttuja kulttuurihistorioitsijaTarja Tuulikki Laaksonen.

Laaksonen kirjoittaa joulurauhan julistuksesta sen alkuajoista nykypäiviin asti. Kunttu tarkastelee joulurauhan julistuksen kehittymistä kansalliseksi instituutioksi, ja Soikkasen osuus käsittelee Ekumeeninen joulu Suomen Turussa -tapahtumaa. Sellainen on järjestetty Turussa vuodesta 1994.

Valokuviakin voi lähettää

Kirjoittajat toivovat saavansa kokoon henkilökohtaisia muistoja ennen muuta joulurauhan julistuksen seuraamisesta. Ne voivat liittyä Vanhan Suurtorin tapahtumaan tai sen seuraamiseen radion ja television ääressä.

Mitä itse tapahtuma on antanut ja merkinnyt, kirjoittajat kysyvät. Miten joulurauhanjulistus on vaikuttanut perheen ja suvun joulutraditioihin? Myös tapahtumapaikkaa ja sen historiallista miljöötä käsittelevä muistitieto on tervetullutta, samoin siihen liittyvät valokuvat.

Muistoja pyydetään myös Ekumeeninen joulu Suomen Turussa -tapahtumasta.

– Uskomme, että muistoilla kirjaamme saadaan elävyyttä ja lisätietoa joulurauhan julistusten nauttimasta arvostuksesta ja suosiosta perheiden ja sukujen joulutraditioissa, toteavat tulevan joulukirjan tekijät kaupungin tiedotteessa.

Kirja valmistuu jouluksi 2015

Kirjan tilaa Turun kaupunki, ja se valmistuu jouluksi 2015.

– Kirjasta tulee ammattitaidolla tehty, runsaasti kuvitettu suurelle yleisölle tarkoitettu teos, sanoo Turun kansainvälisten asioiden päällikkö Mika Akkanen.

Akkanen on juuri se henkilö, joka jouluaattona julistaa joulurauhan Turusta Brinkkalan talon parvekkeelta. Yle radioi tapahtuman perinteiseen tapaan suorana.

Verkossa ja kirjeitse saadut muistot talletetaan Turun museokeskukseen myös tulevien polvien käyttöön. Joulukirjassa muistoja käytetään sopivissa kohdissa joko sellaisenaan, lyhentäen tai yhdistäen.

Lähteet: Turun kaupungin tiedote

Lue seuraavaksi