Liikenteen melu häiritsee joka neljättä eurooppalaista

Eurooppalainen äänimaisema on Euroopan ympäristökeskuksen mukaan uhattuna. Meteli vaikuttaa niin ihmisten uneen kuin verenpaineeseen sekä eläinten käytökseen. Pahinta meteli on esimerkiksi Belgiassa.

luonto
Lunta sataa Helsingissä, autot seisovat ruuhkassa
Yle

Raja-arvot ylittävä liikennemelu vaikuttaa joka neljänteen eurooppalaiseen, kertoo Euroopan ympäristökeskus EEA (siirryt toiseen palveluun). Tuoreen raportin mukaan liikenteen melu vaikuttaa noin 125 miljoonaan EU-maan asukkaaseen. Myös Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan meteli on aliarvioitu uhka.

EEA arvioi, että melu on osallinen jopa 10 000 ennenaikaiseen kuolemaan vuodessa. Ainakin 900 000 verenpainepotilaan ongelmien taustalla on melu. Lisäksi melu häiritsee ainakin kahdeksan miljoonan eurooppalaisen unta.

Kyseessä on ensimmäinen EEA:n tekemä arviointi melun vaikutuksista Euroopassa. Raportissa mainitaan vaikutuksia laidasta laitaan: Lapset eivät pysty keskittymään opiskeluun meluisissa luokissa, ja luonnossa meteli tukahduttaa lintujen laulun, jolla ne yrittävät houkutella parittelukumppania.

Ympäristökeskuksen mukaan Luxemburgin, Bulgarian ja Belgian kaupungeissa liikenteen melulle altistuvien ihmisten määrä on suurin Euroopassa. Maltalla, Islannissa ja Saksassa ovat vertailun rauhallisimmat paikat.

– Eurooppalainen äänimaisema on uhattuna, raportissa kuvaillaan.

Ratkaisuja ongelmaan olisivat keskuksen mukaan muun muassa nykyistä parempi kaupunkisuunnittelu ja hiljaiset renkaat entistä useammassa autossa.

Euroopan komissio laski kolme vuotta sitten eurooppalaisten teiden ja rautateiden metelin maksavan 40 miljardia euroa vuodessa. Komissio perusteli laskelmaansa muun muassa meluisilla alueilla sijaitsevien kiinteistöjen arvonlaskulla ja työntekijöiden työtehon vähenemisellä.

Lähteet: Reuters