1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

LNG-päätös on joululahja koko seutukunnalle

Jätti-investointi on joululahja koko Kemi-Tornio -seutukunnalle, jonka ohi monet suurhankkeet ovat lipuneet viime vuosina. Maakaasuterminaalin rakentamisen lasketaan tuovan alueelle jopa 260 henkilötyövuotta.

talous
Outokummun Tornion tehtaiden pääportti.
YLE / Riikka Rautiainen

Juuri ennen joulua tullut investointipäätös on kuin joululahja, vaikka teollisuuden edustaja vähän toppuutteleekin kaupungin päättäjien riemua.

Kyllä päällimmäiset tunnot on onnelliset ja iloiset. Tämä päivä jää mieleen.

Arto Ponkala

– Alueellisesta näkökulmasta sitä voi pitää joululahjana. Kyllä me kuitenkin joudumme tämän rahalla maksamaan ja kovaa työtä tekemään, jotta kokonaisuus saadaan hoidettua. Itse näen tämän pitkäjänteisenä kehitystyönä Suomen teollisuudelle ja tälle Perämerenkaarelle, painottaa Outokummun Tornion tehtaiden johtaja Hannu Hautala.

Tornion kaupungin elinkeinoyhtiössä Team Botniassa ilo oli kuitenkin ylimmillään heti sijoituspäätöksen tultua julki.

– Kyllä päällimmäiset tunnot on onnelliset ja iloiset. Tämä päivä jää mieleen, naurahtaa hallituksen puheenjohtaja Arto Ponkala Team Botniasta.

LNG:n toivotaan poikivan uutta

Sata miljoonaa euroa maksava investointi näkyy ensi vaiheessa rakentamisena. Röyttän satamaan tarvitaan muun muassa LNG-laivojen vastaanottoasema, valtava varastosäiliö ja kilometreittäin uusia kaasulinjoja.

Kaupungissa ollaan valmiita laajentamaan satamaa ja läheisiä teollisuusalueita, sillä toiveena on saada uutta yritystoimintaa LNG-terminaalin imussa. Ponkala pitää LNG-terminaalia hyvänä markkinointietuna.

– Me on varauduttu siihen, että Tornioon voi sijoittua uusia yrityksiä, jopa globaaleja toimijoita, luonnehtii Ponkala.

Tornioon voi sijoittua uusia yrityksiä, jopa globaaleja toimijoita.

Arto Ponkala

Turvaa teollisuuden kilpailukykyä

Pohjoisen suurteollisuudelle terminaalin kautta avautuu mahdollisuus käyttää nykyistä edullisempaa, mutta myös ympäristöystävällisempää polttoainetta.

– Olemme kovassa kustannnuskilpailutilanteessa monien ruostumattoman teräksen valmistajien kanssa, joten tämä on yksi osa ylläpitää meidän hintakilpailukykyä, toteaa Hannu Hautala.

Outokummun Tornion tehtailla nesteytettyyn maakaasuun siirrytään kokonaan, mutta SSAB:n Raahen terästehtaalla sillä korvataan aluksi vain nykyisestä polttoaineesta. SSAB:n Borlängen tehtaalla Ruotsissa LNG:n käyttöön siirryttiin aiemmin tänä syksynä.

Outokummussa varaudutaan kuitenkin polttoaineiden maailmanmarkkinahintojen heilahteluun eikä nykyisiä putkilinjoja pureta uusien tieltä, vaan ne jätetään paikoilleen. Jos nesteyteyn maakaasun hinta harppaa ylöspäin, yhtiössä on valmius ottaa käyttöön nykyisin käytettävä propaani.

Lue seuraavaksi