1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tamperelaisten rakkaus vanhoihin valokuvioihin yllätti – hevoset saavat jatkossakin laukata Hämeensilla

Tampereen Valoviikot uudistuvat, mutta 49 vuoden aikana kuvioista on tullut kaupunkilaisille niin rakkaita, että tärkeimmistä malleista on pakko tehdä uudet versiot.

Kuva: Elina Nieminen / Yle

Tampereen Valoviikkojen vanhat kuviot ovat tänä vuonna esillä viimeistä kertaa, mutta suosituimmista hahmoista tehdään uudistetut versiot.

Esimerkiksi tamperelaisten suosimat hevoskuviot tullaan jatkossakin näkemään keskustassa; ne laukkaavat tutusti omalla paikallaan Hämeensillalla.

Projektipäällikkö Markus Joonas Tampereen kaupungilta toteaa, että Valoviikkojen uudistamisen taustalla on 50 vuotta vanhojen valojen vanhentunut tekniikka.

– Vanhoja valokuvioita on korjattu jo ihan riittävästi, niille ei enää tehdä mitään. Vanha tekniikka kuuluu museoon.

Vanha tekniikka kuuluu museoon.

Markus Joonas

Kaupunkilaisten mielipiteet on otettu huomioon valoviikkojen uudistuksessa.

– Tehdään uusia valokuvioita, joissa vanhat muodot toistuvat. Esimerkiksi Hämeensillalle tulee hevosia, mutta ne eivät ole samanlaisia kuin nykyiset.

 Mikäli tamperelaiset niin haluavat, myös muita vanhoja tuttuja hahmoja ja kuvioita voidaan nähdä uusissa koristevaloissa.

– Vanhat kuviot olisi mahdollista tehdä yksi-yhteen, mutta siihen ei liene tarvetta. Tulevassa kuvioissa on elementtejä, jotka näyttävät hyvältä myös silloin, kun valot eivät ole päällä.

Väärinkäsityksestä palauteryöppy

Markus Joonas sanoo, että koko ajan on ollut tarkoitus, että valoviikoilla nähdään myös jatkossa vanhojen kaltaisia, kadunvarsien lyhtypylväisiin kiinnitettyjä valokuvioita.

– Kun tänä vuonna ihmiset näkivät valogallerian seinään heijastettuja kuvioita, he tulkitsivat, että nämä korvaavat vanhat kuviot täysin. Tämä ei ole kuitenkaan missään vaiheessa ollut tarkoitus, Joonas sanoo.

Väärinkäsitys on saanut tamperelaiset puolustamaan vanhoja valokuvioita.

Tätä projektia on mukava tehdä, kun tamperelaiset kokevat valot niin tärkeiksi.

Markus Joonas

– Palautetta on tullut paljon. Reagointi on ollut yllättävää ja positiivista. Tätä projektia on mukava tehdä, kun tamperelaiset kokevat valot niin tärkeiksi, Joonas sanoo.

Tampereen Valoviikot perustettiin vuonna 1966, kun silloinen kaupunginjohtaja Erkki Lindfors oli tutustunut Tampereen ystävyyskaupungin Essenin vastaavaan valotapahtumaan. Valoviikkojen toteuttajaksi perustettiin Tampere Tunnetuksi ry, joka tällä hetkellä edustaa noin kolmeasataa tamperelaista yritystä.

Tämän vuoden Valoviikot päättyvät 11. tammikuuta 2015. Jatkossa osa valaistuksesta asennetaan katukuvaan pysyvästi, joten niitä voidaan käyttää valaisemaan pimeää aikaa nykyistä joustavammin.