1. yle.fi
  2. Uutiset

Kelakorvattava taksipalvelu ruuhkautunut – jonot jopa puolen tunnin mittaisia

Kelan korvaamat taksimatkat keskitettiin 10.12.2014 yhden puhelinnumeron numeron alle HUS:n alueella. Puheluita tulee niin paljon, että puhelinjonot ovat venyneet kymmenien minuuttien pituisiksi.

taksiliikenne
Taksi-merkki taksin katolla.
Juha-Pekka Inkinen / Yle

Helsingin ja Uudenmaan kelakorvattavia taksimatkoja välittävä palvelu on ruuhkautunut pahasti.

– Kyllä ne jonot on liian pitkiä, useita kymmeniä minuutteja. Tässä vaiheessa täytyy pyytää asiakkailta anteeksi, että on täytynyt odottaa joskus todella pitkäänkin, sanoo projektipäällikkö Ilkka Kivisilta Helsingin-Uudenmaan Taksit Oy:stä.

Kelan korvaamat taksimatkat keskitettiin 10.12.2014 yhden puhelinnumeron numeron – 0100 84000 – alle Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella. Asiakkaat ovat löytäneet numeron nopeasti. Puheluita on ollut 1 000 – 2 000 yhden päivän aikana.

Asiakkaiden suuren määrän lisäksi puhelut ovat joskus varsin pitkiä. Asiakkailta kysytään puhelun aikana useita asioita, joihin he eivät ole etukäteen varautuneet. Lopputuloksena jonot ovat venyneet.

– Me kysymme useita eri asioita liittyen matkustajaan, matkaan ja kalustoon. Ja kun niitä matkoja voi tilata kahdeksi seuraavaksi viikoksi eteenpäin, niin jokainen matka käydään yksitellen puhelun aikana läpi, Kivisilta kertoo.

Kivisillan mukaan Helsingin-Uudenmaan Taksit Oy:ssä puheluita vastaanottavan henkilökunnan määrää on kasvatettu 20 prosentilla. Tällä hetkellä henkilökuntaa on 50.

– Kun me kaikki opimme käyttämään järjestelmää paremmin, niin puheluiden kestojen pitäisi olla selkeästi lyhyempiä, Kivisilta vakuuttaa.

Vuoden vaihteen jälkeen kelakorvaus vain yhdestä numerosta

Taksivälityksen jonot on syytä saada purettua vuoden loppuun mennessä. Eduskunta on hyväksynyt lakiesityksen, joka tuo muutoksia Kelan maksamiin matkakorvauksiin.

Tämä tarkoittaa sitä, että Kelan korvaama taksimatka on tilattava aina alueellisesti keskitetystä tilausnumerosta, mikäli asiakas haluaa maksaa matkastaan vain 16 euron omavastuuosuuden.

Muualta kuin keskitetystä tilausnumerosta tilatusta matkasta asiakas maksaa kaksinkertaisen omavastuun, eli 32 euroa yhdensuuntaiselta matkalta. Tällöin asiakas maksaa koko matkan hinnan kuljettajalle, ennen kuin hän voi hakea korvausta Kelasta.

Lisäksi 32 euron omavastuuosuus ei kerrytä ns. matkakattoa, joka nousee vuoden vaihteessa 242,25 eurosta 272 euroon.

Ja mikä on matkakatto? Matkakatto on raja, jonka ylittäessään asiakas saa taksimatkat jatkossa ilmaiseksi. Matkakatto kertyy jokaisesta kelakorvattavasta taksimatkasta. Esimerkiksi dialyysihoitoa saavat saattavat käyttää kelakorvattavaa taksipalvelua useita kertoja viikossa, jolloin matkakatto täyttyy nopeasti.

Lue seuraavaksi