Puolipiste – pelottava vai käytännöllinen välimerkki?

Piste ja pilkku ovat hyödyllisiä välimerkkejä, joita suurin osa ihmisistä osaa käyttää oikein. Niiden välimaastossa kelluva puolipiste on puolestaan monille tuntematon ja sen käyttöä pelätään. Puolipisteelle löytyy silti paljon muunkinlaista käyttöä kuin vinkkaava hymiö.

Kotimaa
puolipiste
Iida Pakkanen / Yle

Puolipiste on nykypäivänä tuttu silmää nikkaavasta hymiöstä, mutta tekstissä sitä näkee käytettävän vain harvoin ja useasti se sekoitetaan kaksoispisteeseen.

Nyrkkisääntö on, että puolipistettä voi käyttää silloin, kun piste tuntuu liian vahvalta ja pilkku liian heikolta. Puolipiste yhdistää virkkeen veroisia ilmauksia.

Puolipistettä voi käyttää tunteita ja ajatuksia herättävänä tyylikeinona tai rytmittämässä pitkää virkettä. Puolipistettä käytetään esimerkiksi lakitekstissä ja luetteloissa kohtien välissä erottamassa osia.

– Puolipistettä on kritisoitu, koska sitä ei osata käyttää. Osa opettajista ohjeistaa, että on varminta olla käyttämättä sitä, Riitta Eronen Kielitoimistosta kertoo.

Puolipiste tuo elävyyttä tekstiin

Kielikellon päätoimittaja Riitta Eronen kuvailee puolipistettä tyttömäiseksi ja tunteelliseksi. Hänen mukaansa puolipistettä voi käyttää uutistekstissäkin.

– Se sopii parhaiten kritiikkiin ja esseetyyppiseen tekstiin. Voisin hyvin kuvitella puolipisteitä blogitekstiin esimerkiksi johonkin muotiblogiin.

Monet sanovat, että vaatii musikaalisuutta ja rytmitajua, jotta sitä osaa käyttää oikein. Puolipiste tuo tekstiin elävyyttä ja vaihtelevuutta.

– Kyllä siitä on ihan käytännön hyötyä, varsinkin luetteloiden erottelussa. Se myös rytmittää tekstiä, jottei siitä tule turhan tylsää ja jankuttavaa, Eronen sanoo.