1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Silminnäkijä

Narkkarin kuolema

Kaksi narkomaania kuoli yliannostukseen lähes hoitajien silmien alla, ollessaan jo avun piirissä. Miksi näin kävi hyvinvointivaltio Ruotsissa? Leonin ja Waffan tarina. Yle TV2 torstaina 15.1.2015.

Leon

Kaksi narkomaania kuoli yliannostukseen lähes hoitajien silmien alla, ollessaan jo avun piirissä.  Miksi näin kävi hyvinvointivaltio Ruotsissa?  

Silminnäkijä esittää Ruotsin SVT:n tutkivan ohjelmasarjan Uppdrag Granskningin viime vuonna esittämän raportin Leonin ja Waffan kuolemasta.

Raportti kertoo yksityiskohtaisesti, mitä kahdelle nuorelle miehelle tapahtui, kun he hakivat apua huumeriippuvuuteensa. Samalla piirtyy kuva hyvinvointivaltion auttamisjärjestelmästä, jossa on kyllä kaikki teoriassa hyvin, mutta käytännössä ihminen voi luisua kuolemaan auttajien silmien edessä.

Leonin äiti Nancy Söder ei ymmärrä, miksi hänen poikansa, itsetuhoinen narkomaani, sai vain kädestä pitämiseen verrattavaa hoitoa. Kuva: Yle

21-vuotias Leon löytyi kuolleena noin vuosi sitten päihteiden käyttäjille tarkoitetusta tukiasuntolasta. Hän oli ehtinyt olla huoneessaan kuolleena melkein vuorokauden. Näin siitä huolimatta, että äiti oli tuona aikana soittanut viisi kertaa asuntolan henkilökunnalle. Äidistä oli tuntunut, ettei kaikki ollut hyvin. Kukaan ei silti käynyt katsomassa Leonia.

Laitoksen tuolloinen vastaava Ulf Wikström levittää paljonpuhuvasti käsiään:

- Hän kuoli täällä. Mutta jos haluaa ottaa yliannostuksen tai retkahtaa, se on oma valinta. Meidän tehtävämme on yrittää estää se.

Leonin äiti Nancy Söder on sekä surullinen että kiukkuinen. Hän ei voi käsittää, miksi itsetuhoiselle pojalle määrättiin kevyen tuen tarve. Tukiasuntolasta ostettiin hoitopaketti nimeltä ”odotusvaihe”.

- "Odotusvaihe", tarkoittaako se, että pidätetään henkeä? Siitä puuttuu sisältö ja inhimillisyys.

Leon oli itsetuhoinen jo pitkään, mutta häntä ei silti määrätty tahdonvastaiseen hoitoon. Vapaaehtoisuuteen perustuva hoito johti kuolemaan. Kuva: Yle.

Käytännössä asuntola tarjoama tuki ”odotusvaiheessa” tarkoitti huumeseulaa kerran viikossa, Leonilla ei sitäkään. Hän antoi seulan kahdesti, ja ne olivat molemmilla kerroilla positiivisia. Siitä ei kuitenkaan seurannut mitään. 

Leon oli aloittanut huumeiden käytön jo nuorena. Valtava määrä hoitajia ja viranomaisia on yrittänyt auttaa häntä vuosien mittaan. Teininä hän sai diagnoosin ADD, tarkkaavuushäiriö ilman ylivilkkautta. Hän ei jaksanut, viitsinyt eikä pystynyt oikein mitään.

15-vuotiaana Leon kokeili huumeita, ja tunsi ensimmäistä kertaa olonsa hyväksi. Mutta oireet pahenivat. Huumeiden käyttö lähti käsistä.

Waffa halusi pois huumekierteestä, mutta riippuvuus oli vanhempi voima. Kuva: Yle

Leon ei kuitenkaan saanut tahdonvastaista hoitoa, vaikka lääkäri sitä suositteli. Ohjelman päähuomio koskeekin juuri ruotsalaista lainsäädäntöä. Huumeidenkäyttäjien tahdonvastaisesta hoidosta päättävät  Ruotsissa sosiaaliviranomaiset. Käytännössä siis virkamies tekee lääketieteen alaan kuuluvan ratkaisun.

Miksi hoitoa halunneen narkomaanin piti kuolla? Tähän kysymykseen Waffan äiti Soraya Zarza Lundberg ei saa vastausta. Kuva: Yle

Myös Waffan tarina on hyvin samanlainen. Kaikesta näkee, että nuori mies ei saanut otetta riippuvuudesta, vaikka koko lähipiiri tuki häntä. Lopputuloksena oli se, että hän löytyi kuolleena kellarikäytävästä heroiinin yliannokseen, oltuaan hoitotoimien piirissä.

Ohjelman viesti on, että parhaatkin auttamisjärjestelmät ovat vain paperilla olevia toiveita, jos ne eivät sisällä todellista vastuuta ihmisestä.