Näkökulma: Niinistön jälki-istunto

Presidentti Sauli Niinistö tenttasi vaalikuumeisilta puoluejohtajilta kysymyksiä, joita kansalaisille on herännyt Suomen ulkopoliittisesta linjasta.

Kuva: Lassi Seppälä / Yle

Suomalaiset ovat saaneet hämmästyksellä seurata, kuinka kotoinen ulko- ja turvallisuuspoliittinen keskustelu on loiskunut yli äyräiden. Sopassa ovat muhineet Nato, kansanäänestys Natosta ja tietysti Venäjä.

Poliitikkojen kinastelussa ja ristikkäisissä puheissa selkeä Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittinen linja on kadonnut yleisen älämölön alle.

Presidentti Niinistön ja eduskuntapuolueiden puheenjohtajien perjantaisessa tapaamisessa tämä sekamelska nostettiin pöydälle selvitettäväski. Vaikka tapaamisesta sovittiin jo viime viikolla, aivan viime päivien irtiotot nousivat tietysti kirkkaasti framille.

Jostakin syystä jokaisen ulkopoliittisen jupakan toisena osapuolena on ollut pääministeripuolue kokoomuksen edustajat – useimmiten pääministeri Alexander Stubb itse. Eipä ihme, että Niinistö halusi selvittää, missä mennään. Perustuslain mukaan hänellä onkin siihen täydet valtuudet.

Venäjä-pakotteissa Stubb on useasti rusikoinut pääoppositiopuolue keskustaa paluusta vanhaan suomettumiselta löyhkäävälle harmaalle vyöhykkeelle. Tämän keskusta on närkästyneenä kieltänyt.

Toisaalta Stubbin Nato-mopo on keulinut myös tavan takaa. Stubb on esittänyt haastatteluissa henkilökohtaisena näkemyksenään, että Natoon pitäisi liittyä. Hänen hallituksensa ohjelmassa tällaista kirjausta ei kuitenkaan ole. Stubb on leiponut omasta henkilökohtaisesta Nato-missiostaan ja Suomen virallisesta linjauksesta pitkon, jossa letit menevät ihanasti sekaisin.

Kaiken kukkuraksi kokoomuksen dinosaurusedustajat Ben Zyskowicz, Pertti Salolainen. Ilkka Kanerva ja Kimmo Sasi julistivat viikolla, että Natoon voidaan loppujen lopuksi mennä ilman kansanäänestystäkin, vaikka sellainen kirjaus löytyy useimmilta puolueilta – myös kokoomukselta vuodelta 2006. Tämän linjauksen mukaisesti myös Sauli Niinistö mallaili omia presidenttikampanjoitaan.

Stubb on leiponut omasta henkilökohtaisesta Nato-missiostaan ja Suomen virallisesta linjauksesta pitkon, jossa letit menevät ihanasti sekaisin.

On sananselitystä, kutsuuko Mäntyniemen tapaamista puhuteluksi vai ilmaa puhdistavaksi ulkopoliittiseksi palaveriksi. Ainakin siinä oli tentin sävyjä, kun Niinistö pitkän pöydän ääressä kehotti niitä ilmoittautumaan, jotka haluavat lähitulevaisuudessa aktivoida Nato-option.

Yhtään kättä ei noussut.

Myöskään Venäjän pakotepolitiikasta ei Niinstön jälki-istunnossa löytynyt erimielisyyttä. Suomi on jämäkästi EU.n vitjassa, vaikka omiakin suhteita pidetään yllä itänaapuriin.

Kun rivit oli ammuttu suoraksi, presidentti saattoi omassa tiedotustilaisuudessaan todeta, että entinen linja pitää ja asioista vallitsee mahdollisimman suuri yksimielisyys. "Siihen tällä pyrittiin", Niinistö kiteytti.

Joulu on rauhan aikaa – myös Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikassa.

Pekka Ervasti
Kirjoittaja on Yle Uutisten politiikan päällikkö