Polttaako kynttiläsi liikaa luonnonvaroja? – 10 vinkkiä ekologiseen tunnelmointiin

Kynttilöitä kuluu joulun alla valtava määrä, joten ympäristön kannalta ei ole yhdentekevää, millaisen valitsee. Nämä kymmenen kohtaa on hyvä ottaa huomioon.

Kotimaa
Kynttilät ovat joulun kestosuosikki.
Kynttilät ovat joulun kestosuosikki.YLE / Liisa Louhela

1. Kiinnitä huomiota pakkaukseen: pakkausjätettä tulisi olla mahdollisimman vähän. Jos olet kynttilöiden suurkuluttaja, osta kerralla iso pakkaus, jossa pakkausmateriaalia on vähemmän suhteessa kynttilöiden määrään.

2. Suurin osa kynttilöistä on valmistettu steariinista tai parafiinista. Parafiini on öljypohjainen ja siten tehty uusiutumattomista luonnonvaroista. Steariini on joko kasvi- tai eläinöljypohjainen ja uusiutuva materiaalia. Suosi siis steariinia.

3. On olemassa myös esimerkiksi soijakynttilöitä, mutta niiden ekologisuuden ratkaisee tuotantopaikka ja -tapa.

4. Kynttilään lisätyt värit ja tuoksut voivat haihduttaa ilmaan haitallisia päästöjä ja aiheuttaa allergisia reaktioita. Allergiaan taipuvaisten tulisi välttää varsinkin tuoksukynttilöitä.

5. Kynttilän sydämen tulisi olla myrkytöntä puuvillaa. Liekin tulisi aina palaa puhtaasti ja tasaisesti. Jos kynttilä savuttaa, sydän voi olla väärän paksuinen tai väärin sijoitettu kynttilään nähden.

6. Polta kynttilät loppuun asti, jotta raaka-ainetta ei mene haaskuun. Jämät voi lisätä ulkotulien joukkoon tai valaa uudeksi kynttiläksi.

7. Roskiin laitettaessa kynttiläjämien paikka on sekajätteessä, ei biojäteastiassa, vaikka ne olisi tehty uusiutuvasta materiaalista.

8. Lämpötuikkujen alumiinikuoret kuuluvat metallinkeräykseen, sillä ne ovat metalliteollisuudelle arvokasta raaka-ainetta. Alumiinin valmistus kuluttaa runsaasti energiaa ja luonnonvaroja.

9. Tuikkukipon pohjalle jääneitä vähäisiä jämiä ei tarvitse poistaa. Ainoastaan esimerkiksi pakkasessa tuikkuun jäänyt paksu reunus kannattaa nyppäistä pois. Sydämen pidikkeen voi jättää paikoilleen.

10. Jos haluaa pelata varman päälle, Joutsenmerkityissä kynttilöissä on tiukat kriteerit niin pakkauksen, materiaalien kuin kemikaalienkin suhteen.