1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. elokuvat

Yhdysvallat syyttää Pohjois-Koreaa kyberhyökkäyksestä Sonya vastaan

Yhdysvaltojen mukaan hyökkääjillä oli mahdollisesti yhteyksiä Kiinaan. Presidentti Barack Obama toivoi, että Sony olisi ottanut yhteyttä häneen ennen kuin perui elokuvansa ensi-illan.

elokuvat
Interwiev-julisteen poistoa.
Reuters-TV

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI on ilmoittanut virallisena näkemyksenään, että Pohjois-Korea oli elokuvayhtiö Sony Picturesia vastaan tehdyn kyberhyökkäyksen takana. Pohjois-Korean mukaan maalla ei ole yhteyttä tietomurtajiin.

FBI perustelee, että marraskuisessa hyökkäyksessä käytettiin samoja keinoja kuin aiemmissa iskuissa, jotka ovat varmistuneet Pohjois-Korean tekemiksi. Maaliskuussa 2013 Pohjois-Koreasta hyökättiin eteläkorealaisia pankkeja ja tiedotusvälineitä vastaan.

Murtajat paljastivat kymmeniätuhansia sähköposteja ja muuta Sonyn materiaalia. Selkkaus huipentui siihen, että Sony perui uhkausten takia The Interview-elokuvansa ensi-illan, jonka oli tarkoitus olla 25. joulukuuta. Elokuva on komedia, jossa kaksi amerikkalaistoimittajaa on värvätty salamurhaamaan Pohjois-Korean diktaattori Kim Jong-un.

Presidentti Barack Obama kommentoi tänään perjantaina Sonyn tehneen hänen mielestään virheen, kun se perui ensi-illan uhkausten vuoksi.

– Toivon, että he olisivat puhuneet kanssani, ennen kuin peruivat elokuvan, Obama sanoi tiedotustilaisuudessaan.

Toivon, että he olisivat puhuneet kanssani.

Barack Obama

Yhdysvaltain viranomaiset ovat kertoneet löytäneensä mahdollisesti todisteita siitä, että Sonya vastaan hyökänneillä olisi ollut yhteyksiä Kiinaan. Obama puolestaan sanoi, ettei ole merkkejä siitä, että hyökkäys olisi tehty yhteistyössä jonkun toisen maan kanssa.

Kiina on kommentoinut, ettei se tue laittomia kyberhyökkäyksiä, joita on mahdollisesti tehty maan rajojen sisäpuolella. Kiinan Washingtonin-lähetystön edustajat ovat antaneet lausunnon uutistoimisto Reutersille. Kiina vaatii Yhdysvaltoja jakamaan todistusaineistoa, jota sillä on kyberhyökkäyksestä.

Yhdysvallat on keskustellut aiheesta Japanin, Kiinan, Etelä-Korean ja Venäjän kanssa, jotta ne avustaisivat Yhdysvaltoja pysäyttämään kyberhyökkäyksiä.

Lähteet: Reuters, AP, AFP

Lue seuraavaksi