1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Elokuvamaailma tuomitsi Pohjois-Koreaa kuvaavan komedian hyllyttämisen

Elokuvaohjaajat arvostelivat viihdejätti Sonya pelkuruudesta. Sosiaalisessa mediassa levisi boikottikehotuksia Sonya ja elokuvateattereita vastaan ja sananvapauden puolesta.

Ulkomaat
The Interview -elokuvan suuri tienvarsimainos.
Elokuvan tienvarsimainos Kaliforniassa, Yhdysvalloissa.Christopher Polk / AFP

Pohjois-Koreaa käsittelevän komedian hyllyttämisestä on puhjennut laaja skandaali Yhdysvalloissa. Kansainväliset viestimet, sananvapausjärjestöt Yhdysvalloissa ja Hollywood-tähdet ovat arvostelleet viihdejätti Sonyn päätöstä hyllyttää uusi The Interview -elokuva.

Sony päätyi hyllyttämään elokuvan tällä viikolla ennen ensi-iltaa jouduttuaan mittavan verkkohyökkäyksen kohteeksi. Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n mukaan verkkohyökkäys oli lähtöisin Pohjois-Koreasta. Sony ilmoitti, että sillä ei ollut vaihtoehtoa, koska useat elokuvateatterit kieltäytyivät esittämästä elokuvaa saatuaan nimettömiä uhkauksia terrori-iskuista.

Sananvapausjärjestöt ovat arvostelleet Sonyn päätöstä pelkuruutena. Yhdysvaltain elokuva- ja televisio-ohjaajien liitto vaati Sonya esittämään elokuvan osoittaakseen, että ala ei taivu ääriryhmien edessä.

Myös Yhdysvaltain presidentti Barack Obama patisti puheessaan eilen illalla Yhdysvaltain viihdeteollisuutta olemaan taipumatta hyökkääjien edessä ja alistumasta itsesensuuriin. Obama varoitti, että ”heikot valtiot” saattaisivat seuraavaksi ryhtyä vastaaviin hyökkäyksiin, jos ne olisivat tyytymättömiä vaikkapa uutisiin tai dokumentteihin.

Sosiaalisessa mediassa alkoi levitä kehotuksia boikotoida Sonya ja elokuvan esittämisestä kieltäytyneitä elokuvateatteriketjuja.

Tanskalaisen Jyllands-Posten-lehden kulttuuritoimituksen esimies ja profeetta Muhammedia kuvanneiden pilapiirrosten aiheuttaman kohun keskiössä ollut Flemming Rose piti Sonyn ja teatteriketjujen päätöstä vääränä.

– Se on kuin avoin kutsu pelottelulle. Historia on opettanut, että jos annamme periksi pelottelulle kerran, emme vähennä sitä, vaan saamme sitä vain lisää tulevaisuudessa, Rose kirjoitti amerikkalaisessa New York Times -lehdessä.

Hollywood-tähti George Clooney läksytti toissa päivänä elokuvateollisuutta laiskuudesta puolustautua ja piti Sonyn päätöstä elokuvan hyllyttämisestä vaarallisena.

– Emme voi antaa Kim Jong-unin määrätä, mitä voimme nähdä. On meidän vastuullamme nousta tätä vastaan, Clooney sanoi Deadline.com-sivustolle.

Sonya itseään on moitittu kehnosta tietoturvasta, joka teki siitä helpon maalin hyökkääjille. Sosiaalisessa mediassa alkoi myös levitä parodioita Sonysta.

– Pohjois-Korean kansantasavalta on hyväksynyt seuraavan elokuvan esittämisen amerikkalaiselle yleisölle, yhdessä niistä irvaillaan elokuvatarkastuslautakunnan päätöksiä jäljitellen.

Kohun mittasuhteet tyrmistyttävät

Osaa amerikkalaisista kommentaattoreista kohun mittasuhteet ovat hämmästyttäneet.

Elokuvayhtiötä vastaan tehty tietomurtohyökkäys ei sentään täytä Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusuhkan kriteereitä, tyynnytteli amerikkalainen The Wall Street Journal.

Yhdysvaltalainen sananvapausjärjestö Freedom of the Press Foundation rauhoitteli suuttuneita amerikkalaisia. Se piti vaarallisena, jos seuraavana askeleena yhtiöön tehdystä tietomurrosta laadittaisiin uusia verkkohyökkäyksen torjuntaan tähtääviä lakeja, jotka samalla heikentäisivät yksityisyydensuojaa, järjestön johtaja Trevor Timm kirjoitti brittilehti Guardianissa.

Obama itse kevensi Sonyn itsesensuurin aiheuttamaa kuohuntaa.

– Kertoo jotakin Pohjois-Koreasta, että se päätti käydä tällaiseen hyökkäykseen satiirisesta elokuvasta, jonka pääosassa on Seth Rogen ja James Franco, Obama naurahti viitaten elokuvan koomikoihin.

Elokuva on saanut tähän mennessä kehnoja arvosteluja.

West Wing -sarjan näyttelijä Rob Lowe puolestaan sai sosiaalisessa mediassa arvosteluryöpyn niskaansa verrattuaan elokuvan kohtaloa Adolf Hitlerin mielistelyyn ja kyvyttömyyteen pysäyttää hänet natsi-Saksan noustessa.

Arvostelijat: Raha painaa enemmän kuin sananvapaus

Osa kommentaattoreista muistutti, että Hollywood ei ole liioin aina aiemminkaan ollut sananvapauden esitaistelija. Elokuvien konnien kansalaisuuksia ja juonenkäänteitä on usein muutettu miellyttämään tärkeitä markkina-alueita, kuten Kiinaa.

– On Sonyn ja muun elokuvateollisuuden vastuulla osoittaa, että vapaus painaa yhtä paljon kuin bisnesedut silloin kun terroristeja on vastustettava, kirjoitti brittilehti Guardian pääkirjoituksessaan.

Ohjelmia ja elokuvia on jätetty aiemminkin esittämättä ulkovaltojen painostuksesta. Amerikkalainen New Yorker -lehti listasi tapauksia ja nosti esiin 1980-luvun dokudraaman, jonka vuoksi Saudi-Arabia uhkasi katkaista diplomaattiset suhteet ja rajoittaa öljytoimituksia Britanniaan. Ohjelma kertoi aviorikoksen tehneen saudiprinsessan teloituksesta. Yhdysvalloissa osa julkisen palvelun yhtiön PBS:n paikallisista kanavista hyllytti ohjelman. Ulkoministeri Warren Christopher oli patistanut PBS:ää tarjoilemaan katsojille ”tasapuolisen esityksen” aiheesta.

–Jos Pohjois-Korea haluaisi saada studiot taipumaan, sen ei tarvitsisi hakkeroitua niihin. Sen tarvitsisi vain rahoittaa niitä, kirjoitti New Yorker.

Lue seuraavaksi