Asiantuntijat: Yhdysvaltain keinot kovistella Pohjois-Koreaa rajalliset

Etelä-Korea ja Japani lupasivat tukea Yhdysvalloille verkkomurron selvittämiseksi.

Ulkomaat

Etelä-Korea ja Japani lupaavat auttaa Yhdysvaltoja verkkomurtojen selvittämiseksi. Etelä-Korea lupasi jakaa Yhdysvaltain kanssa tietoja koskien viihdejätti Sonyn tietomurtoa.

Etelä-Korea joutui itse Pohjois-Korean tekemän verkkohyökkäyksen kohteeksi viime vuonna. Hyökkäyksessä häirittiin eteläkorealaisia pankkeja ja viestimiä. Etelä-Korean mukaan tapauksilla on paljon yhteistä Sonyn kokeman hyökkäyksen kanssa.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama lupasi perjantaina, että verkkoiskuun vastattaisiin Yhdysvaltain sopivaksi katsomalla tavalla. Hän ei kuitenkaan täsmentänyt, mitä se voisi tarkoittaa.

Uutistoimistojen ja amerikkalaisviestinten haastattelemien asiantuntijoiden ja politiikan vaikuttajien mukaan Yhdysvaltain keinot kovistella arvaamatonta ja suljettua Pohjois-Koreaa ovat kuitenkin rajalliset. Maa on köyhä, sen ydinaseohjelma huolettaa ja se on jo kansainvälisesti hyvin eristetty.

Lisäksi se toimii laajalti kansainvälisen pankkijärjestelmän ulkopuolella. Uutistoimisto Reutersin mukaan Pohjois-Koreaa voi pitää mestarina siinä, mitä tulee rikollisesti hankittujen varojen kätkemiseen. Keinot sen rahoitukseen ja varainsiirtoihin vaikuttamiseen ovat niukassa.

Asiantuntijoiden mukaan Yhdysvallat saattaisi painostaa yksityisiä yhtiöitä, jotka tarjoavat Pohjois-Korealle esimerkiksi matkapuhelin- ja televisiopalveluita.

The Daily Beast –uutissivuston mukaan Yhdysvaltain tähtäimessä olisivat Pohjois-Korean rahoittajat, joista tärkein on Kiina. Kiina on keskeinen kauppakumppani ja Pohjois-Korean internetyhteydet kulkevat Kiinan kautta. Yhdysvallat saattaisikin yrittää taivutella Kiinaa sulkemaan maalle tärkeitä verkkoyhteyksiä, mutta tähän Kiinan lienee haluton.

Kyseeseen saattaisi tulla myös Yhdysvaltain oma verkkohyökkäys.

Amerikkalaisen The Wall Street Journal –lehden mukaan Yhdysvallat saattaisi palauttaa Pohjois-Korean terrorismia rahoittavien valtioiden mustalle listalleen Demokraattisenaattori Robert Menendez vaati Pohjois-Korean palauttamista listalle.

– Tätä kansainvälistä sensuuria ei voida hyväksyä. Se rajoittaa maailmanlaajuista taiteellista vapautta. Siten se näyttäisi sopivan terrorismin määritelmiin, Menendez kirjoitti Sonyn tapauksesta ulkoministeri John Kerrylle osoittamassaan viestissä.

Listalle päätymisellä olisi kuitenkin lähinnä symbolista merkitystä, koska talouden osalta Pohjois-Korea on muutenkin hyvin syrjitty.

Lähteet: Reuters, AFP