Kiinan presidentti muistuttaa Macaota yhden Kiinan politiikasta

Myös Macaossa on ollut protesteja demokratian puolesta, mutta ne ovat jääneet selvästi pienemmiksi kuin toisella Kiinan erityishallintoalueella Hongkongissa.

Ulkomaat
Kiinan presidentti Xi Jinping vieraili Macaossa.
Carmo Correia / EPA

Kiinan presidentti Xi Jinping on vierailullaan Macaossa kehottanut alueen asukkaita muistamaan, että he ovat osa Kiinaa ja suojautumaan "vihamielisiltä" ulkoisilta vaikutteilta.

Macao on Hongkongin tavoin Kiinan erityishallintoalue. Macao oli vuoteen 1999 asti Portugalin hallinnassa, kun taas Hongkongia hallitsivat vuoteen 1997 asti britit.

Molemmilla alueilla on ollut tänä vuonna protesteja demokratian puolesta, joskin Hongkongissa ne ovat olleet selvästi laajempia. Mielenosoittajat leiriytyivät syksyllä viikkokausiksi Hongkongin keskustaan, mutta viranomaiset purkivat viimeisen protestileirin kuun puolivälissä.

Lauantaina kymmenet ihmiset osoittivat Macaossa mieltä samaan aikaan, kun Xi oli vierailulla.

Xi juhlisti Macaossa alueen Kiinalle palauttamisen 15-vuotispäivää sekä osallistui Macaon johtajan Fernando Chuin virkaanastujaisiin. Pekingille uskollinen komitea valitsi Chuin toiselle kaudelle elokuussa.

Xi sanoi virkaanastujaisissa, että on noudatettava sekä yhden Kiinan periaatetta että kunnioitettava kahden järjestelmän erilaisuutta. Hän myös varoitti ulkoisesta sekaantumisesta ja kehotti turvaamaan Macaon vakauden.

Kiina on syyttänyt ulkoisia voimia Hongkongin mielenosoitusten lietsomisesta.

Macaon ja Hongkongin asukkailla on enemmän vapauksia kuin mannerkiinalaisilla, mutta alueiden asukkaat eivät saa vapaasti valita johtajiaan.

Lähteet: AFP, AP, Yle Uutiset