Tunisialaiset äänestävät presidentinvaaleissa

Presidentinvaalit sinetöivät muodollisesti maan siirtymän diktatuurista demokratiaan. Ratkaisevalla toisella kierroksella vastakkain ovat vanhan ja uuden vallan edustajina pidetyt ehdokkaat.

Ulkomaat
Beji Caid Essebsi  ja Moncef Marzouki
Beji Caid Essebsi (vas.) ja Moncef Marzouki.EPA

Tunisialaiset ovat alkaneet äänestää sunnuntaina presidentinvaalien ratkaisevalla toisella kierroksella. Presidentinvalinnan on määrä sinetöidä maan siirtymä diktatuurista demokratiaan, kun kansaa saa nyt ensi kertaa demokraattisissa vaaleissa äänestää johtajastaan. Vaalipäivän arvioidaan siten lopettavan lähes neljä vuotta sitten alkanut arabikevään murros Tunisiassa.

Tunisialaiset syöksivät itsevaltaisen autoritäärisen johtajan Zine El-Abidine Ben Alin vallasta mielenosoitusaallon jälkeen tammikuussa 2011.

Tunisiaa on pidetty malliesimerkkinä demokratiaan siirtymisestä arabimaailmassa, joskin uudistukset eivät ole Tunisiassakaan sujuneet kivuttomasti.

Aiemmin tänä vuonna Tunisia hyväksyi edistyksellisenä pidetyn mutta kompromisseihin taivutetun uuden perustuslain. Lokakuussa tunisialaiset valitsivat itselleen uuden parlamentin lokakuussa.

Ben Alin aikaisia valtaapitäviä ei ole savustettu ulos politiikasta. Kyseessä oli kompromissi, jonka arvioidaan auttaneen Tunisian siirtymää demokratiaan.

Muissa arabimaissa, kuten Libyassa ja Egyptissä, levottomuudet ja sekasorto ovat riivanneet vallanvaihdosten jälkeen.

Kaksintaistelussa vastakkain vanha ja uusi valta

Sunnuntaina vaaleissa vastakkain ovat entinen Ben Alin parlamentin puhemies Beji Caid Essebsi ja hänen haastajansa, maanpaossa ollut ihmisoikeusaktivisti Moncef Marzouki. Kaksikko ei voi sietää toisiaan ja he tulevat erittäin eri maailmoista.

88-vuotias Beji Caid Essebsi on Tunisian politiikan dinosauruksia ja kaksi vuotta sitten perustetun, maallistuneita voimia kokoavan Nida Tounes –puolueen ehdokas. Poliittiset vastustajat syyttävät hänen pyrkivän palauttamaan vanhan vallan, kun taas Essebsi markkinoi itseään vakaat olot takaavana, kansainvälisesti hyvin verkostoituneena valtionjohtajakonkarina.

Marzouki on 69-vuotias nykyinen presidentti, joka on hoitanut tehtävää väliaikaisesti siirtymäkaudella. Hän on väittänyt puolustavansa vuoden 2011 vallankumouksen perintöä ja pystyvänsä takaamaan, ettei mennyt palaa.

Marzouki on kuitenkin menettänyt tukijoita vallankumousta halunneiden keskuudessa veljeiltyään islamilaisen Ennahda-puolueen kanssa eikä hän ole liioin talous- ja diplomaattieliitin suosiossa. Ennahda ei ole presidentinvaaleissa virallisesti nimennyt omaa ehdokastaan.

Ennakkosuosikki mielipidekyselyissä on Nida Tounesin Essebsi, joka voitti vaalien ensimmäisen kierroksen. Puolue nousi voittoon myös lokakuun parlamenttivaaleissa.

Tunisian poliittisen elämän kolme viime vuotta on mennyt lähinnä uutta valtiota, sen elimiä ja perustuslakia luonnosteltaessa. Kansan arkea koettelevat muun muassa työttömyys, joka nuorten kohdalla on yhä noin 30 prosenttia. Uuden johdon on alettava ratkoa islamistitaistelijoiden aiheuttamaa uhkaa ja taloudellisia uudistuksia talouskasvun saamiseksi raiteilleen ja työpaikkojen synnyttämiseksi.

Lähteet: Reuters, AP, AFP