1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Obama ei pidä verkkohyökkäystä Sonya vastaan sotatoimena

Obaman mukaan hän pitää sitä vandalismina, joka tuli hyvin kalliiksi. Yhdysvallat aikoo vastata kyberiskuun, mutta ei ole täsmentänyt miten.

Ulkomaat
Barack Obama
Michael Reynolds / EPA

Presidentti Barack Obama sanoo, ettei hän pidä viihdejätti Sonya vastaan tehtyä verkkohyökkäystä sotatoimena, vaan ennemminkin kyberilkivaltana.

– Ei, en pidä sitä sotatoimena. Pidän sitä kybervandalismina, joka tuli hyvin kalliiksi. Otamme sen hyvin vakavasti, Obama sanoi uutiskanava CNN:lle antamassaan haastattelussa. Hän toisti, että Yhdysvallat vastaa verkkohyökkäykseen, mutta ei täsmentänyt miten.

Yhdysvallat epäilee iskusta Pohjois-Koreaa. Obman mukaan hänen hallituksensa harkitsee Pohjois-Korean palauttamista terrorismia tukevien maiden listalle.

Pohjois-Korea on kiistänyt, että sillä olisi tekemistä iskun kanssa.

Sony hyllytti aiemmin tällä viikolla Pohjois-Korean johtajaa Kim Jong-unia pilkkaavan komedian. Yhtiö oli sitä ennen joutunut mittavan tietomurron kohteeksi ja yhdysvaltalaisia elokuvateatteriketjuja oli uhkailtu terrori-iskuilla, jos ne esittäisivät elokuvan. Yhdysvaltain liittovaltion poliisin mukaan verkkohyökkäys oli lähtöisin Pohjois-Koreasta.

Guantanamon vankileirin sulkeminen yhä tavoite

Obama vakuutti haastattelussa myös tekevänsä kaikkensa Guantanamon vankileirin sulkemiseksi.

Obama lupasi sulkea edeltäjänsä Geoge W. Bushin kaudella perustellun kiistellyn vankileirin jo lähes kuusi vuotta sitten, kun hän aloitti presidenttinä. Hanke on kuitenkin kohdannut esteitä muun muassa kongressisa.

Guantanamossa olevien vankien määrää on vähennetty, mutta heitä on yhä yli 130. Leirillä on pidetty terrorismista epäiltyjä ulkomaalaisia vangittuina ilman syytteitä jopa yli vuosikymmenen.

Obama toteaa, että leiri on Yhdysvaltain arvojen vastainen ja kallis.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi