1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Norja kärsii öljyn hinnan laskusta

15 öljynporauslauttaa on otettu pois käytöstä. Lisäksi tuhansia öljyalan työntekijöitä on irtisanottu, kertoo SVT.

Osebergin öljykenttä Pohjanmerellä, Norjan rannikolla. Kuva: Oyvind Hagen / Statoil

Jyrkästi putoava öljyn hinta iskee voimalla Norjan talouteen. Ruotsin yleisradioyhtiön SVT:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) 15 porauslauttaa on otettu pois käytöstä. Kesän jälkeen 7 000 öljyalan työntekijää on irtisanottu.

Yksi heistä on SVT:n haastattelema, 13 vuotta öljynporauslautalla työskennellyt Leif Roar Holstein. Hän sai irtisanomisilmoituksen viime lokakuussa.

– Kukaan meistä ei uskonut, että näin voisi käydä. Kaikki tapahtui hyvin nopeasti ja se on ollut järkytys. Uskoimme, että työpaikkamme ovat varmoja, ja että näin olisi vielä monta vuotta eteenpäin, Holstein sanoi.

Useiden vuosien aikana kohonneiden kustannusten takia norjalainen öljy- ja kaasuyhtiö Statoil laati uuden säästöohjelman. Sen avulla on tarkoitus säästää kahdeksan miljardia Norjan kruunua – joka vuosi. Tämän lisäksi Pohjanmeren öljyn hinta on syksyn aikana lähes puolittunut.

Myös Norjan kruunun arvo on laskenut ja se on välillä ollut Ruotsin kruunua halvempi. Tätä ei ole tapahtunut 14 vuoteen.

Statoilin entisen pääekonomistin, öljytuotteiden taloustieteen professorin Klaus Mohnin mukaan norjalaisten arjessa heikko kruunu näkyy tulevaisuudessa esimerkiksi siinä, että harvempi lomailee ulkomailla.

Myös aiemmin kannattavat ostosmatkat Ruotsiin vähenevät.