1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ovensuunkyselyn mukaan Essebsi olisi voittamassa Tunisian vaalien toisen kierroksen

Sunnuntaina presidentinvaalien ratkaisevalla toisella kierroksella vastakkain ovat entinen Ben Alin parlamentin puhemies Beji Caid Essebsi ja hänen haastajansa, maanpaossa ollut ihmisoikeusaktivisti Moncef Marzouki.

88-vuotias Beji Caid Essebsi on saamassa äänienemmistön Tunisian sunnuntaisissa presidentinvaaleissa. Hän olisi ovensuukyselyn mukaan saamassa 55,5 prosenttia äänistä.

Istuvan, väliaikaisesti presidentin tehtäviä hoitavan Moncef Marzoukin, 69, ääniosuus on ennusteen mukaan 44,5 prosenttia.

Ovensuukyselyn toteuttaneen yrityksen ennusteet aiemmissa vaaleissa ovat olleet luotettavia. Lopullisia, virallisia tuloksia on kuitenkin odotettavissa aikaisintaan kahden vuorokauden kuluttua.

Essebsi on Tunisian entinen sisä- ja ulkoministeri. Essebsin Nida Tunis -puolue menestyi lokakuun parlamenttivaaleissa. Puolue julistautui presidentinvaalien voittajaksi heti äänestyspaikkojen sulkeuduttua ja juhlinta puoluetoimistoissa ympäri Tunisiaa alkoi.

Marzoukin kannattajien mukaan ennusteet lopullisista luvuista ovat liian lähellä toisiaan.

Tunisialaiset syöksivät itsevaltaisen autoritäärisen johtajan Zine El-Abidine Ben Alin vallasta mielenosoitusaallon jälkeen tammikuussa 2011.