Pohjois-Korea ei osallistu turvallisuusneuvoston kokoukseen kyberhyökkäyssyytösten takia

Yhdysvallat on ilmoittanut harkitsevansa Pohjois-Korean palauttamista terrorismin tukemisesta epäiltyjen maiden listalle.

Ulkomaat
Kim jong-un. Pohjois-Korealaisen uutistoimiston välittämää kuvaa viime kuulta.
Kim Jong-un pohjoiskorealaisen uutistoimiston toukokuussa välittämässä kuvassa.Rodong Sinmun / EPA

Yhdysvaltain verkkohyökkäyssyytöksistä närkästynyt Pohjois-Korea kieltäytyy osallistumasta YK:n turvallisuusneuvoston kokoukseen maanantaina.

Neuvoston kokouksessa piti käsitellä ensimmäistä kertaa suljetun maan kurjaa ihmisoikeustilannetta. Kansainvälinen painostus Pohjois-Koreaa kohtaan on lisääntynyt sen jälkeen, kun maan ihmisoikeusloukkauksia käsittelevä raportti julkaistiin.

Kaksikolmasosaa turvallisuusneuvoston jäsenmaista pyysi joulukuussa Pohjois-Korean ihmisoikeustilanteen lisäämistä neuvoston asialistalle, koska maan loukkaukset järkyttävät alueellista tasapainoa.

Raportin mukaan Pohjois-Koreassa on jopa 120 000 poliittista vankia epäinhimillisissä olosuhteissa vankileireillä, ja iso osa kansasta kärvistelee nälänhädässä.

Raportissa myös varoitettiin, että Pohjois-Korean nuorta diktaattoria Kim Jong-unia voitaisiin syyttää rikoksista ihmisyyttä vastaan.

YK:n turvallisuusneuvostoa kehotetaan siirtämään Pohjois-Korean rikokset Kansainvälisen rikostuomioistuimen käsiteltäväksi. Pohjois-Korea syyttää Yhdysvaltoja ja sen liittolaisia yrityksestä kaataa maan hallinto, ja uhkaa vastatoimilla.

Pohjois-Korea on ollut jälleen maailman huomion kohteena, kun Yhdysvallat syytti viime viikolla maata hakkeroinnista Sonyn sivuille Kimin salamurhasta kertoneen elokuvan takia.

Viihdejätti päätti hyllyttää The Interview -elokuvan kyberhyökkäyksen ja terroriuhkausten jälkeen, mutta harkitsee nyt sen julkaisemista muulla kuin elokuvateattereissa.

Myös Pohjois-Korean perinteinen tukija Kiina on tuominnut verkkohyökkäyksen, mutta ei maininnut liittolaistaan nimellä.

Yhdysvallat on ilmoittanut harkitsevansa Pohjois-Korean palauttamista listalle, johon Yhdysvallat on koonnut terrorismin tukijoiksi epäilemiään maita.

Lähteet: AP, Reuters