Yhdysvaltain verkkohyökkäyssyytöksistä närkästynyt Pohjois-Korea kieltäytyy osallistumasta YK:n turvallisuusneuvoston kokoukseen maanantaina.
Neuvoston kokouksessa piti käsitellä ensimmäistä kertaa suljetun maan kurjaa ihmisoikeustilannetta. Kansainvälinen painostus Pohjois-Koreaa kohtaan on lisääntynyt sen jälkeen, kun maan ihmisoikeusloukkauksia käsittelevä raportti julkaistiin.
Kaksikolmasosaa turvallisuusneuvoston jäsenmaista pyysi joulukuussa Pohjois-Korean ihmisoikeustilanteen lisäämistä neuvoston asialistalle, koska maan loukkaukset järkyttävät alueellista tasapainoa.
Raportin mukaan Pohjois-Koreassa on jopa 120 000 poliittista vankia epäinhimillisissä olosuhteissa vankileireillä, ja iso osa kansasta kärvistelee nälänhädässä.
Raportissa myös varoitettiin, että Pohjois-Korean nuorta diktaattoria Kim Jong-unia voitaisiin syyttää rikoksista ihmisyyttä vastaan.
YK:n turvallisuusneuvostoa kehotetaan siirtämään Pohjois-Korean rikokset Kansainvälisen rikostuomioistuimen käsiteltäväksi. Pohjois-Korea syyttää Yhdysvaltoja ja sen liittolaisia yrityksestä kaataa maan hallinto, ja uhkaa vastatoimilla.
Pohjois-Korea on ollut jälleen maailman huomion kohteena, kun Yhdysvallat syytti viime viikolla maata hakkeroinnista Sonyn sivuille Kimin salamurhasta kertoneen elokuvan takia.
Viihdejätti päätti hyllyttää The Interview -elokuvan kyberhyökkäyksen ja terroriuhkausten jälkeen, mutta harkitsee nyt sen julkaisemista muulla kuin elokuvateattereissa.
Myös Pohjois-Korean perinteinen tukija Kiina on tuominnut verkkohyökkäyksen, mutta ei maininnut liittolaistaan nimellä.
Yhdysvallat on ilmoittanut harkitsevansa Pohjois-Korean palauttamista listalle, johon Yhdysvallat on koonnut terrorismin tukijoiksi epäilemiään maita.
Lähteet: AP, Reuters