Piirrosvideolla tylsäkin muuttuu kiinnostavaksi – Tussitaikurit hamuaa miljoonayleisöä

Maailmalla suurta suosiota saaneet tussilla valkotaululle tehdyt piirrosvideot tekevät tuloaan myös Suomeen. Alan tamperelaiset osaajat ovat saaneet innoituksensa aikanaan televisiossa satuja maalanneelta Kylli-tädiltä.

internet
Mies tekeen animaatiota tietokoneella
Jan Hynnä / Yle

Tussilla valkotaululle tehdyt piirrosvideot keräävät parhaimmillaan netissä miljoonia katsojia. Tamperelainen tarinankerrontalo Tussitaikurit haluaa osansa noista silmäpareista. Tekeillä on kolmas video ulkomaille.

– Olemme ihan hyvässä asemassa nyt, mutta tarkoitus on, että emme jää toimimaan ainoastaan Suomeen, sanoo Tussitaikureiden toimitusjohtaja Aleksis Nokso-Koivisto.

Tussitaikurit on tehnyt piirrosvideoita (siirryt toiseen palveluun)niin ympäristöongelmista, koulutuksesta kuin reilusta kaupastakin. Osa videoista on kaikkien nähtävissä netissä, osa on tarkoitettu vain organisaatioiden sisäiseen käyttöön.

Nokso-Koiviston mukaan parhaimmillaan piirrosvideo tiivistää monimutkaisen asian ymmärrettäväksi tarinaksi.

– Nykyään netissä ihminen lopettaa kyllä videon katsomisen heti, jos siellä on väljää ja falskia juttua, Nokso-Koivisto sanoo.

Piirtävä käsi kiinnostaa

Tietokoneohjelmilla voi nykyään luoda jos jonkinlaista animaatiota ja virtuaalimaailmaa. Tussilla piirtäminen tuo videoon inhimillisen ulottuvuuden.

– Tämä on tapa, jolla voi kertoa älyllisen tai koskettavan tarinan toiselle. Ainakin minua kiinnostaa se, että oikea ihminen piirtää ja näyttää siltä, että se kiinnostaa monia muitakin, Nokso-Koivisto sanoo.

Sarjakuvapiirtäjälle tussi ja valkotaulu vaativat opettelua.

Tussitaikurit
Jan Hynnä / Yle

– Kun piirtää vasemmalta oikealle ja ylhäältä alas, niin silloin käsi ei sotke piirrosjälkeä. Tässä pitää piirtää toiseenkin suuntaan, ja yleensä se järjestys on myös merkkaavaa viestin esille tuomisessa, sanoo Tussitaikureiden piirtäjä Joonas Lehtimäki.

Piirrosvideoiden tekijät sanovat jatkavansa aikanaan televisiossa satuja kertoneen ja maalanneen Kylli-tädin perintöä. Kerronnan vauhti on tosin kasvanut huimasti.

– Jos nämä olisi näytetty silloin, kun Kylli-täti piirsi, niin nämä olisivat vaikuttaneet tavattoman nopeilta, Nokso-Koivisto sanoo.