Tutkimus: Suomi on mobiilikuuntelun kehitysmaa

Musiikkituottajat IFPI Finlandin tilaaman tutkimuksen mukaan suomalaisten suosituimmat musiikinkuunteluvälineet ovat autosoitin ja tietokone.

kulttuuri
Samsungin kännykkä vaaleanpunaisella sohvalla.
Tiina Jutila / Yle

Suomalaiset kuuntelevat musiikkia älypuhelimella huomattavasti vähemmän kuin muissa korkean teknologian maissa. Musiikkituottajat IFPI Finlandin teettämän tutkimuksen mukaan suomalaiset kuuntelevat musiikkia eniten autosoittimista ja tietokoneelta. Älypuhelin on vasta kolmanneksi suosituin musiikinkuuntelussa.

Consumer Compass:n tekemän tutkimuksen mukaan autosoitinta piti tärkeimpänä 29 prosenttia tutkimukseen osallistuneista ja tietokonetta 25 prosenttia. Älypuhelin nousi sijalle kolme 14 prosentin osuudella.

Samanlaiseen tulokseen on päädytty myös kansainvälisesä tutkimuksessa. Maailmanlaajuisen markkinatutkimusyrityksen Ipsoksen korkean teknologian maissa tekemissä tutkimuksissa puhelin yltää musiikin kuunteluvälineenä yleisesti tasoihin tietokoneen kanssa. Poikkeuksen tekee Suomi, jossa tietokone lyö puhelimen kaksinkertaisin lukemin.

Yli 30-vuotiaat eivät osaa käyttää palveluja

Musiikkituottajien apulaisjohtaja Tommi Kyyrä on tutkimuksen tuloksesta hämmästynyt. Suomi kun on mobiilikuuntelussa suorastaan kehitysmaa.

– Älypuhelin on selkeästi aivan alihyödynnetty musiikinkuuntelun väline Suomessa, ainakin yli 30-vuotiaiden keskuudessa. Tutkimuksen mukaan noin puolet suomalaisista kuitenkin haluaisi kuunnella enemmän musiikkia, mutta kuuntelumääriä on autosoittimen ja tietokoneen varassa vaikea kasvattaa. Mobiilikuuntelun kasvun suurin haaste lienee, että yli 30-vuotias yleisö ei tiedä, mitä suoratoistopalvelut ovat, kuinka niitä käytetään ja miten sovellus ladataan älypuhelimeen.

Suoratoistopalveluiden käyttöä älypuhelimissa yritetään kasvattaa Musiikkituottajien kampanjalla. Siihen kuuluu muun muassa käyttöön opastava video, verkkosivusto (siirryt toiseen palveluun) sekä huippuartistien Spotify- ja Deezer-soittolostoja. Kampnajassa ovat artisteista mukana Jippu, Anna Abreu, Lauri Tähkä ja Arttu Wiskari.