Kuusi voi tuoksua myös omenalle: perinteiselle joulupuulle löytyy jo runsaasti vaihtoehtoja

Perinteisen, kotimaisen metsäkuusen sijaan kotiin voi jouluksi hankkia esimerkiksi helposti käsiteltävän palsamipihtakuusen tai omenalle tuoksuvan douglaskuusen. Pohjois-Savossa on kasvatettu erikoiskuusia reilu 15 vuotta, ja ne on saatu nyt myyntiin.

luonto
Kolme erilaista joulukuusen oksaa.
Serbiankuusi (ylin), mustakuusi ja douglaskuusi tuovat kotiin voimakkaampaa tuoksua kuin perinteinen metsäkuusi.Juha Vauhkonen / Yle

Suuri osa suomalaisista hankkii kotiin jouluksi perinteisen joulupuun eli metsäkuusen. Kotimaisen, tutun puun tilalle on kuitenkin tullut viime vuosina yhä enemmän vaihtoehtoja ulkomailta. Esimerkiksi pehmeäneulainen amerikkalainen palsamipihtakuusi voi olla suomalaista kuusta helpommin käsiteltävä.

– Pihtoja on mukava käyttää, koska ne ei pistele käsiä eikä karise kovin paljon. Ne myös kestää pitkään. Itselläni on pihdasta tehty joulukranssi yleensä vappuun asti ovessa. Neulaset pysyy hyvin kiinni, vaikka väri muuttuu vähän pronssiseksi, sanoo Joulupuuseuran aktiivi Taina Tukia.

Douglaskuusi tuoksuu omenalle

Palsamipihtaa viljellään Suomessa, mutta esimerkiksi kaukasianpihtaa tuodaan paljon Tanskasta, koska se ei menesty hyvin Suomen korkeudella. Palsamipihdan tuoksu eroaa hieman perinteisestä metsäkuusesta.

– Varsinkin jos kuusi pääsee kuivumaan, tuoksu tulee voimakkaampana ja se kannattaa ottaa huomioon, jos on vaikka allergikkoja perheessä. Kuopion metsistä löytyy myös siperianpihtaa, jolla on hyvin voimakastuoksu. Ylipäätään pihdat tuoksuvat metsäkuusta voimakkaammin.

Ne ovat ensin hidaskasvuisia ja sitten yhtäkkiä kasvavat liian lujaa.

Taina Tukia

Toisenlaista joulukuusen tuoksua voi hakea myös pehmeäneulasisesta douglaskuusesta. Kuusella on hieman omenainen tuoksu.

– Monille tietenkin joulukuusessa tärkeintä on se tuttu tuoksu, ja siksi usein valitaankin se perinteinen metsäkuusi. Hieman toisenlaista tuoksua saa myös mustakuusesta ja serbiankuusesta. Suurin osa markkinoilla olevista kuusista on metsäkuusia.

Erikoiskuuset kasvavat helposti mutkalle

Erikoiskuusia voi löytää erityisesti suurten kaupunkien toreilta. Pohjois-Savo on ollut erikoiskuusien viljelyn edelläkävijä, sillä 1990-luvun loppupuolella Joulupuuseura perusti maakuntaan puolenkymmentä koeviljelmää, joissa testattiin erikoiskuusien menestymistä Itä-Suomen korkeudella. Monet näistä kasvatetuista joulupuista ovat tulleet nyt myyntiin.

– Erikoiskuuset on hankalampia kasvattaa. Yleensä kun joulukuusen kasvatukseen innostuu, niin sitten kokeillaan kaikenlaisia lajikkeita. Pohjois-Savossa on kuitenkin muutamia kauppiaita, jotka ovat olleet kuusenkasvattajina pitkään, sanoo Joulupuuseuran aktiivi Taina Tukia.

Erikoiskuusien kasvattamisessa on havaittu ongelmaksi erityisesti niiden kestävyys. Ne voivat myös kasvaa holtittomasti.

– Erikoiskuuset on arempia hallan ja ahavien suhteen. Ne ovat usein ensin hidaskasvuisia ja sitten yhtäkkiä kasvavat liian lujaa. Kasvun säätäminen on vaikeampaa kuin metsäkuusilla, koska metsäkuusta voi leikata paremmin. Erikoiskuuset menee mutkille joka suuntaan latvasta, jos niitä leikataan.