1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Oikeus: Ujolla argentiinalaisella orangilla on perusoikeuksia

Tuomioistuin totesi orangin olevan oikeushenkilö, jolta on laittomasti viety sen vapaus. Eläinsuojelujärjestöt olivat pyytäneet oikeutta ottamaan kantaa siihen, oliko orangin vangitseminen tapahtunut alkujaan laillisesti.

Sumatranoranki orankien suojelukeskuksessa Pohjois-Sumatralla, Indonesiassa maaliskuussa 2014. Kuva: Dedi Sahputra / EPA

Vankeudessa eläneellä orangilla on tiettyjä perusoikeuksia, argentiinalainen tuomioistuin on linjannut. Oikeus on päättänyt, että 20 vuotta vankeudessa eläintarhassa Buenos Airesissa elänyt Sandra-oranki on nyt vapautettava.

Tuomioistuin totesi orangin olevan oikeushenkilö ja ei-inhimillinen henkilö, jolta on laittomasti viety sen vapaus. Eläinsuojelujärjestöt olivat pyytäneet oikeutta ottamaan kantaa siihen, oliko orangin vangitseminen tapahtunut alkujaan laillisesti. Järjestöt olivat esittäneet perustelunsa oikeuden tunteman niin sanotun habeas corpus -menettelyn kautta, jossa tuomioistuin tutkii, onko henkilön pidätys ja vangitseminen tehty laillisin perustein.

Ujona tunnettua ja yleisöltä itseään piilottelevaa 29-vuotiasta Sandraa odottaa siten ansaittujen eläkepäivien vietto suojelualueella Brasiliassa. Sen kotieläintarhalla on kymmenen päivää aikaa valittaa tuomiosta.

Argentiinalaiset eläintensuojelijat olivat vedonneet siihen, että orangit kykenevät tiettyihin kognitiivisiin toimintoihin eikä niitä siksi pitäisi kohdella kuin esineitä. Kysymys siitä, ovatko orangit henkilöitä, oli eläinsuojelijoiden mukaan siten luonteeltaan filosofinen, ei biologinen.

Argentiinalaiset eläintensuojelijat pitivät tapausta myös kansainvälisesti merkittävänä.

– Tämä on historiallinen päätös. Se auttaa ihmisapinoita ja muita aistivia olentoja, joilta on mielivaltaisesti ja epäoikeudenmukaisesti riistetty vapaus eläintarhoissa, sirkuksissa, vesipuistoissa ja tutkimuslaboratorioissa, eläinsuojelujärjestön AFADA:n asianajaja Pablo Buompadre sanoi argentiinalaisen La Nación -lehden mukaan.          

Sumatranoranki Sandra syntyi vankeudessa Saksassa, josta se myöhemmin siirrettiin Argentiinaan.                                         

Eläinsuojelujärjestöt ovat aiemmin käyttäneet vastaavaa habeas corpus -menettelyä yrittäessään vapauttaa villieläimiä vankeudesta. Tuomioistuimet ovat tähän asti arvioineet, että eläimet kuuluvat omaisuudensuojan piiriin eivätkä ne ole oikeushenkilöitä.

Yhdysvaltalainen tuomioistuin torjui aiemmin joulukuussa yrityksen vapauttaa New Yorkissa yksityishenkilön kodissaan pitämä Tommy-simpanssi. Oikeus arvioi tuolloin, että simpanssi ei ollut henkilö vaan omistajansa omaisuutta eikä sillä siten ollut henkilöiden oikeuksiin rinnastettavia oikeuksia pidätyksen mielivaltaisuutta tai laillisuutta arvioitaessa.