1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tulevaisuuden Jätkäsaaressa hyödynnetään Länsisataman turistivirtojen rahoja tehokkaasti

Helsingin Jätkäsaareen valmistuva uusi matkustajaterminaali kasvattaa matkustajamääriä, mutta sataman ympäristö on vielä kehittymätön. Kaupunki kaavailee Jätkäsaareen lisää liiketiloja, jotta turisteilla on nähtävää ja koettavaa.

Kotimaan uutiset
Jätkäsaari
Havainnekuva Saukonlaiturin alueesta.Tietoa Visualisointi Oy / Joel Mäkelä

Jätkäsaren uusi Tallinnan liikennettä palveleva matkustajaterminaali valmistunee vuonna 2017. Hanke on saanut EU-rahoitusta lähes 8,5 miljoonaa euroa. Myös Tallinnan satama on saanut samaa rahoitusta lähes kolme miljoonaa euroa maaliikenneyhteyksien parantamiseen.

Tosin Tallinnassa matka satamasta keskustaan taittuu mukavasti myös kävellen. Reitin varrella on lukuisia ravintoloita, myymälöitä ja myyntikojuja. Katseltavaa riittää, eikä nälkä tai jano pääse yllättämään. Turistille on monia vaihtoehtoja matkakassansa tyhjentämiseen.

Jos turisti päättää lähteä kävellen keskustaan, niin olisi jotain nähtävää ja paikkoja, joissa piipahtaa.

Outi Säntti, Jätkäsaari-projektinjohtaja, Helsingin kaupunki

Helsingissä tilanne on toinen. Kävelymatka Länsisatamasta keskustaan on ankea, eikä liikkeitä ole kovinkaan paljon.

Tulevaisuudessa alue kuitenkin muuttuu nykyistä miellyttävämmäksi, kertoo Jätkäsaaren projektinjohtaja Outi Säntti Helsingin kaupungilta.

– Tarjoamme sataman läheisyydestä tontteja liiketiloille, kun saamme alueen kaavoitettua. Myymälöiden lisäksi on keskusteltu jopa kylpylästä ja yksityisestä sairaalasta.

Asumista ja palveluja

Jätkäsaareen on tulossa noin 400 000 kerrosneliömetriä toimitiloille ja kaupallisille palveluille. Asuntoja kaavoitetaan arviolta 800 000 kerrosneliömetriä.

Liike- ja toimistotiloja tulee muun muassa Tyynenmerenkadulle.

– Jos turisti päättää lähteä kävellen keskustaan, niin olisi jotain nähtävää ja paikkoja, joissa piipahtaa.

Tornihotelliin ravintoloita

Joulukuussa rakennusluvan saaneen 16-kerroksisen tornihotellin rakennustyöt alkavat maaliskuussa 2015. Tyynenmerenkadun ja Välimerenkadun risteysalueelle nousevan hotellin tiloihin tulee kaikille avoimia kahvila- ja ravintolapalveluita sekä kongressitilat.

Myös asukkaiden tarpeet huomioidaan Jätkäsaaren suunnittelussa.

– Alueen asukkaille tulee monipuoliset lähipalvelut kivijalkaliiketiloihin. Hekin hyötyvät satamasta.

Jätkäsaaren rakentuminen jatkuu vielä 2020-luvulla. Aivan keskelle Jätkäsaarta, raitiolinja kahdeksikon kääntöpaikalle suunnitellaan Keskuskorttelia.

– Sinne tulee asumista ja kivijalkaliiketilaa kaupallisille palveluille. Isompaa ostoskeskusta ei tule. Siinä tukeudutaan Ruoholahden palveluihin, Säntti sanoo.

Lue seuraavaksi