1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

SVT: Ei sittenkään uusintavaaleja Ruotsiin? – Puolueet käyvät viime hetken neuvotteluja

Hallituksen on määrä tehdä muodollinen päätös uusintavaaleista 30. joulukuuta.

Ulkomaat
Stefan Löfven
Pääministeri Stefan LöfvenAntti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Ruotsissa ei ehkä pidetäkään uusintavaaleja maaliskuussa, yleisradioyhtiö SVT arvioi. (siirryt toiseen palveluun) SVT:n lähteiden mukaan puna-vihreä hallitus ja porvarioppositio ovat parin päivän ajan käyneet salaisia neuvotteluja. Niiden tavoitteena on sopia, kuinka vähemmistöhallitus voi hallita Ruotsia.

Maahanmuuttovastainen ruotsidemokraatit kasvoi syyskuun valtiopäivävaaleissa niin suureksi puolueeksi, että perinteinen vasemmisto- tai oikeistoblokki eivät pysty muodostamaan enemmistöhallitusta. Ruotsidemokraatit äänesti hallituksen budjettiesityksen nurin, ja hallitus on ajautunut kriisiin.

– Jos he löytävät ratkaisun, luulisin että [pääministeri Stefan] Löfven päättää olla julistamatta uusintavaaleja, SVT:n pitkäaikainen poliittinen toimittaja Kerstin Holm sanoo.

Holmin mukaan neuvotteluja ei käydä puoluejohtajatasolla, vaan niihin osallistuu hallituksesta valtiovarainministeri Magdalena Andersson ja porvaripuolueiden talouspoliittisia edustajia.

– Kiinnostavaa kyllä, he eivät puhu asiakysymyksistä vaan muotoseikoista. He pohtivat, miten vähemmistöhallitus voisi saada budjettiesityksensä läpi, Kerstin Holm kertoo.

Hän arvioi, että puna-vihreä hallitus voisi istua vallassa ja noudattaa allianssin budjettiesitystä vuonna 2015. Osa ruotsalaisista valtiotieteilijöistä uskoo myös, että hallitus ja oppositio voisivat joulun välipäivinä neuvotella budjetin muutoksista.

Ei vahvistusta neuvotteluista

Muut ruotsalaislehdet eivät ole saaneet vahvistusta hallituksen ja opposition välisille neuvotteluille. Stefan Löfvenin lehdistösihteeri Erik Nises ja valtiovarainministeri Magdalena Anderssonin lehdistösihteeri Miriam Abu Eid kertovat lehdille, että heillä ei ole mitään tietoa neuvotteluista.

Hallituksen on määrä tehdä muodollinen päätös uusintavaaleista 30. joulukuuta. Pääministeri Stefan Löfven ilmoitti budjettiäänestyksen hävittyään, että Ruotsissa pidettäisiin uusintavaalit maaliskuun 22. päivä.

Valtiotieteilijä Stig-Björn Lundgren arvioi, että Stefan Löfven on antanut uusintavaaleista "lakkovaroituksen", mutta hän ei ole vielä julistanut lakkoa. Hän uskoo, että puolueet voivat vielä löytää sovun.

– Puhelimet ovat aina päällä. Kyse on vain siitä, missä he tapaavat, Ljunggren sanoo.

"Uusintavaalit eivät ratkaise perusongelmaa"

Valtiotieteen professori Ulf Bjereld uskoo, että sekä sosiaalidemokraattien että allianssin piirissä on siipiä, jotka haluavat välttää uusintavaalit. Hänen mielestään lehdistösihteerien hiljaisuus ei tarkoita sitä, että keskusteluja ei käytäisi.

– He ymmärtävät, että uudet vaalit eivät ratkaise perusongelmaa. Äärimmäisyyspuolue on ilmoittanut, että se kaataa kaikki budjetit, jotka eivät miellytä sitä, Bjereld huomauttaa.

Hän korostaa myös, että maltillisen kokoomuksen tuleva puoluejohtaja Anna Kinberg Batra on tuntematon kortti, kristillisdemokraattien kannatus tasapainottelee neljän prosentin tuntumassa, mikä vaaditaan, jotta puolue pääsee valtiopäiville, ja kansanpuolue on juuri tehnyt historiansa huonoimman vaalituloksen.

– Allianssi voi luvata, että he eivät jätä enää yhteistä budjettiesitystä tällä mandaattikaudella. Silloin Löfven saa hallita ensimmäisen kautensa allianssin budjetilla. Tai sitten he yrittävät muuttaa valtiopäiväsäännöksiä siten, että puolueet saavat äänestää vain omaa ehdotustaan.

Sanomalehti Aftonbladetin tänään maanantaina julkaiseman mielipidemittauksen mukaan sosiaalidemokraatit, ympäristöpuolue ja vasemmistopuolue saisivat 40,7 prosentin kannatuksen, porvariallianssi 42,9 prosenttia ja ruotsidemokraatit 13,2 prosenttia.

– Kaikki mielipidemittaukset osoittavat, että uusintavaaleissa ei saataisi enemmistöhallitusta, vaan jonkin värinen vähemmistöhallitus. Jos puolueet eivät pääse sopimukseen, Ruotsi on samassa tilanteessa kuin nyt. Uusintavaalit eivät auta mitään, Kerstin Holm sanoo.

Ruotsidemokraatit äänesti budjetin nurin

Pääministeri Stefan Löfvenin johtaman hallituksen budjetti äänestettiin valtiopäivillä nurin joulukuun alussa. Sosiaalidemokraattien ja ympäristöpuolueen hallituksella on tukipuolueenaan vasemmistopuolue, mutta puolueiden yhteiskannatus jäi vaaleissa 43,6 prosenttiin, ja niillä on yhteensä 159 paikkaa valtiopäivien 349 paikasta.

Porvariallianssi sai 39,4 prosentin kannatuksen, ja 141 paikkaa valtiopäivillä. Maahanmuuttovastainen ruotsidemokraatit sai 12,9 prosentin kannatuksen, ja se on vaa´aankieliasemassa valtiopäivllä 49 valtiopäiväedustajalla.

Sosiaalidemokraattien ja porvaripuolueiden yhteistyö kuuluu Ruotsissa harvinaisuuksiin. Edellisen kerran blokkirajat ylitettiin 1950-luvulla, jolloin sosiaalidemokraatit ja nykyinen keskustapuolue istuivat samassa hallituksessa.

Lue seuraavaksi