Palokunta ei enää täytä kylpytynnyreitä – lakimuutos lopetti vedenheittokeikat

Vielä viime kesänä palokunnan vesisäiliöautot liikkuivat yksityishenkilöiden toiveesta. Palokunta toimitti vettä korvausta vastaan esimerkiksi uima-altaaseen tai kylpytynnyriin. Lakimuutos lopetti palvelun syksyllä.

Kotimaa
Paloauto
Risto Koskinen / Yle

Palolaitosten vedenkuljetuspalvelu on jäänyt historiaan, kun veden kuljettaminen paloautolla yksityisille ihmisille loppui syksyllä lakimuutoksen myötä, kertoo asemamestari Paavo Karvinen Liperin paloasemalta.

– Tilanne on nyt sellainen, että 10.9.2014 tämä palvelu pelastuslaitoksilta ja palokunnilta loppui lainsäädännöllisistä syistä, Karvinen sanoo.

Pelastusajoneuvoa ei ole voinut käyttää muihin kuin pelastustoimen tehtäviin ilman raskaan ajoneuvon ammattiajolupaa 10.9.2014 alkaen.

Kymmeniä keikkoja vuodessa

Esimerkiksi Liperin paloasemalla vesikeikkoja on ollut vuositasolla noin kolmisenkymmentä. Palokunta on käynyt mm. avaamassa vesiosuuskuntien putkia paineella sekä täyttänyt kaivoja, uima-altaita ja kylpypaljuja.

Palvelu pelastuslaitoksilta ja palokunnilta loppui lainsäädännöllisistä syistä.

Paavo Karvinen

– Kesän mittaan uima-altaan ja paljujen täyttöjä on ollut noin viisitoista kertaa. Lisäksi on käyty vesiosuuskuntaa avustamassa, mutta nekin ovat nyt loppu.

Tuhansien järvien maassa vesi on halpaa, mutta palokaluston liikkuttamiselle sen sijaan on omat taksansa. Palokunta laskutti vedenkuljettamisesta 87 euroa.

Vaikka uimavesi tai kaivovesi täytyykin hankkia yksityisiltä firmoilta, ei pelastuslaitoksen apu lakkaa.

– Jos on erittäin kuiva kesä ja vesi on loppu karjalta, niin kyllä pelastuslaitos hädän hetkellä auttaa. Tosin tilanteet arvioidaan, mikä sitten on hätätilanne, asemamestari Paavo Karvinen Liperin paloasemalta toteaa.