Tuotantonsa Kiinasta Kajaaniin siirtänyt yritys kasvaa hurjaa tahtia

Talouden taantuma ei kiusaa energiatehokkaita valaisimia Kajaanissa valmistavaa Valtavaloa. Suunnitteilla on sekä tuotantokapasiteetin että toimitilojen laajennukset. Kasvua yritys hakee sekä kotimaan lisäksi kansainvälisiltä markkinoilta.

Kotimaa
Led-valoputket kierrätyspahvista tehdyssä kuljetusalustassa.
Hanne Kinnunen / Yle

Viime vuonna tuotannon Kiinasta Kajaaniin siirtänyt Valtavalo on allekirjoittanut hiljattain yhteistyövopimukset Itävaltaan ja Kroatiaan. Toimitusjohtaja Markku Laatikaisen mukaan tavoitteena on, että yrityksellä on sillanpääsema kymmessä maassa vuoden sisällä.

Valtavalon liikevaihto on kasvanut neljä vuotta keskimäärin 50 prosentin vuositahtia. Edellisen tilikauden 2000 000 euron liikevaihdosta jäi tulosta 116 000 euroa.

Yritys valmistaa energiatehokkaita led-valoputkia esimerkiksi julkisiin tiloihin ja tehdashalleihin.

Valtavalo ei pelasta kasvaessaankaan Kainuuta työttömyydeltä, sillä sen kilpailuvaltti on robotiikka. Robotit tekevät tuotannollisen työn, mihin aikaisemmin tarvittiin satapäin kiinalaisia työntekijöitä. Kajaanin tehtaassa tarvitaan vain kourallinen ihmistyövoimaa.

Valtavalon robottilinjasto Kajaanissa
Valtavalon robottilinjasto Kajaanissa sijaitsevassa tehtaassa.Hanne Kinnunen / Yle

Valtavalo on toiminut Renforsin Rannan (siirryt toiseen palveluun) yritysalueella lakkautetun UPM:n paperitehtaan tiloissa vuodesta 2008. Yrityksen liikkeellelähtöä helpotti Kajaanin pääsy äkillisen rakennemuutoksen alueeksi UPM:n lopettaessa paperin valmistuksen Kajaanissa.