Palkittu Martta yllättää: Hankkii laatikot ja karjalanpiirakat valmiina kaupasta

Kouvolan Valkealassa asuva Eeva Pajari myöntää stressanneensa joulua aiemmin, mutta nyt hän osaa ottaa jo rennommin. Pajari kehottaa pohtimaan, mitä jouluna on pakko tehdä ja mitä on hyvä tehdä.

Kotimaa
Eeva Pajari on mukana Marttayhdistyksen toiminnassa Kouvolassa Karhulankylässä
Eeva Pajari on mukana Marttayhdistyksen toiminnassa Kouvolassa Karhulankylässä.Kirsi Partanen / Yle

Eeva Pajari valmistautuu joulunviettoon kotonaan Kouvolan Karhulankylässä. Paikallisessa Marttayhdistyksessä aktiivisesti vaikuttava Pajari muistelee, että takavuosina hänkin otti stressiä joulun onnistumisesta.

– Ohjelmoin itselleni liikaa kaikkea. Tietyt asiat piti hoitaa aina jouluaattona.

– Sairastuin aina jouluksi. Kun pääsi huokaisemaan juhlan kunniaksi, huomasin olevani flunssassa tai selkä oli kipeä. Sellainen panee ajattelemaan. Ikä on tuonut sen verran viisautta, että jotain juttuja voi jättää tekemättä.

Monella suurin stressin aiheuttaja jouluna on siivoaminen. Jos koti puhdistetaan perusteellisesti vain yhden kerran vuodessa, tapahtuu se yleensä jouluna. Eeva Pajari muistaa, että hänen lapsuudenkodissaan vietiin jopa kaikki kirjat ulos ja puhdistettiin pölystä. Nykyään siivoaminen on huomattavasti leppoisampaa.

– Ei ole todellakaan enää tarvetta pestä seiniä ja kattoa. Siivous on enemmän paikallaan joulun jälkeen, kun komerot ovat kauheassa kunnossa ja kuusen jäljiltä pitää puhdistaa roskaa ja pölyä.

Mitä on pakko tehdä ja mitä on hyvä tehdä

Muita joulustressaajia Pajari neuvoo laatimaan listan siitä, mitä jouluna kuuluu tehdä, mitä on pakko tehdä ja mikä on hyvä tehdä. Hän huomauttaa, että kaikki eivät kiinnitä yksityiskohtiin juuri mitään huomiota.

– Lapsille joulu on jo itsessään niin iso ja jännittävä tapahtuma, että eivät he huomaa jos joku ruoka puuttuu tai nurkassa on pölyä.

Pajari ei ota turhia paineita myöskään jouluruokien valmistamisesta. Esimerkiksi perinteiset joululaatikot hän hankkii valmiina kaupasta. Marttana hän osaa niiden valmistuksen, mutta ei koe pystyneensä parempaan kuin suuret kotimaiset valmistajat.

– Karjalanpiirakatkin hankin kaupasta. Kalat ovat tärkeämpiä. Graavaan lohta ja savustamme siikaa. Pöydässä on myös kinkkua ja sienisalaattia. Ihanimmat jouluruokani ovat riisipuuro ja sekahedelmäsoppa, Pajari listaa.

Karhulankylän Martat palkittiin muutama vuosi sitten Suomen parhaana Marttayhdistyksenä. Kilpailua ei ole sen jälkeen jälkeen järjestetty.