Tutkimus: Suomen keskilämpötila nousee muuta maailmaa nopeammin

Tuoreen tutkimuksen mukaan Suomen keskilämpötila on noussut yli kaksi astetta viimeisten 166 vuoden aikana. Erityisen nopeaa lämpeneminen on ollut 1960-luvulta saakka. Suomessa ilmasto lämpenee kaksi kertaa nopeammin kuin muualla maailmassa.

Kuva: Maiju Immonen / Yle

Suomen keskilämpötila on noussut nopeammin kuin koskaan aikaisemmin. Itä-Suomen yliopiston ja Ilmatieteen laitoksen tutkimuksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) keskilämpötila on noussut viimeisten 166 vuoden aikana yli kaksi astetta.

Tutkimuksessa vertailtiin vuosien 1847–2013 keskilämpötiloja. Lämpötilat ovat nousseet vuosikymmenen aikana keskimäärin 0,14 astetta, mikä on lähes kaksinkertainen maapallon keskiarvoon verrattuna. Lämpötilan nousu on ollut 1960-luvun jälkeen nopeampaa kuin koskaan aiemmin, muutosnopeus on vaihdellut vuosikymmenittäin 0,2 ja 0,4 asteen välillä, tutkimuksesta selviää.

– Lämpötilan nousu on ollut voimakkainta marras-, joulu- ja tammikuussa. Myös kevätkuukausina eli maalis-, huhti- ja toukokuussa lämpötilan nousu on ollut vuosittaista keskiarvoa nopeampaa. Kesäkuukausina lämpötilan nousu on ollut vähäisempää, Ilmatieteen laitoksen ja Itä-Suomen yliopiston professori Ari Laaksonen toteaa tiedotteessa.

– Kun katsotaan viime vuosien havaintoja Suomessa, ei ole nähtävistä lämpenemisen hidastumista, Itä-Suomen yliopiston tutkija Santtu Mikkonen arvioi.

Lämpenemisen on voinut huomata monin tavoin. Tutkimuksen mukaan lämpenemisen seurauksena Suomen järvien on havaittu jäätyvän myöhemmin ja jäiden lähtevän aiemmin keväällä. Myös kevät tuntuu aikaistuneen.