Tiepalvelumiehen katkera vuodatus levisi somessa – suurin osa liioiteltua ja väärää tietoa

Suivaantunut tiepalvelumies moitti kirjoituksessaan yhteiskuntaa siitä, että vapaaehtoistyöstä on tehty liian kallista ja vaikeaa. Autoliitto kuitenkin kummeksuu tunteenpurkausta, sillä kaikissa väitteissä ei ole perää.

internet
Facebook päivitys, kuvakaappaus
Kuvakaappaus Facebook-sivulta

Sosiaalisessa mediassa on levinnyt tunteikas vuodatus Autoliiton vapaaehtoistoiminnasta. Voimakkaasti huomiota herättäneessä kirjoituksessa moititaan sitä, että yhteiskunta on tehnyt vapaaehtoistyöstä entistä vaikeampaa.

 Meiltä on viety viimeinen mahdollisuus saada tukea toimintaamme ! Keräyslupaa tarrojen myyntiin ei ole herunut vuosiin !

Kirjoittajan mukaan tiepalvelutoimintaan ei ole myönnetty keräyslupia vuosiin ja vapaaehtoisilta vaaditaan liikaa erilaisia kursseja. Suivaantuneen tiepalvelumiehen mukaan tämä tekee vapaaehtoistyöstä kallista ja vaikeaa.

Tiepalvelumies on kaivanut tapetille vanhan asian.

Teppo Vesalainen

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen kertoo, että läheskään kaikki kirjoituksessa mainitut väitteet eivät pidä paikkaansa.

– Tämä on yksittäisen tiepalvelumiehen katkera vuodatus, jossa muutama asia pitää paikkansa, mutta suurin osa on liioteltua ja väärää tietoa.

– Paikkansa pitää se, että Autoliitto on aiemmin vuosittain hakenut rahankeräysluvan, jonka puitteissa on myyty Lumihiutale-tarraa. Tämä tapa on loppunut jo yli kymmenen vuotta sitten, eli tämä tiepalvelumies on kaivanut tapetille vanhan asian, Vesalainen selventää.

"Ihan muutamia yhteiskunnan vaatimuksia toiminnalle"

Kirjoituksessa tiepalvelumies kauhistelee myös erilaisiin kursseihin kuluvaa rahamäärää.

 Ihan muutamia yhteiskunnan vaatimuksia toiminnalle: EA kurssit 1-2, tieturva, tulityökortti, ennakoivanajon kurssi, hygieeniapassi, adr kurssi. Muutamia mainitakseni. Ja kaikki pitää uusia 5 vuoden välein.

Todellisuudessa vapaaehtoisen maksettavaksi tulee ensiapukurssin ensimmäinen osa. Jatkokoulutuksesta vastaa Autoliitto.

– Kaikki jatkokoulutukset tiepalvelumiehelle maksaa Autoliitto, Vesalainen korostaa.

Päivitystä ehdittiin jakaa sosiaalisessa mediassa yli 6 000 kertaa viikonlopun aikana. Kirjoitus poistettiin maanantai-iltana.

Vesalaisen mukaan Autoliitto aikoo keskustella asiasta kirjoittajan kanssa.

Apua myös laitehankintoihin

Toistakymmentä vuotta vapaaehtoisena toiminut tiepalveluasiamies Aulis Keisu kertoo, ettei Meri-Lapissakaan ole vuosikausiin myyty Lumihiutale-tarroja. Vapaaehtoinen saa korvauksen työstään asiakkaalta ja liitto avustaa osaa hankinnoista.

– Vapaaehtoinen saa Autoliitolta työhön kuuluvat vaatteet, auton katolle kyltin ja radiolaitteet. Muut työkalut, kuten meisselit ja mittarit, maksetaan omasta pussista, Keisu kertoo.

Vapaaehtoinen voi halutessaan hakea verovähennystä ostamistaan työkaluista.