Hyppää sisältöön

Aalto näyttää mallia CERNille – tutkimuskeskus avasi "idealaboratorion"

Euroopan hiukkastutkimuskeskus CERN on joulukuussa avannut IdeaSquare -nimellä kulkevan tutkimus- ja oppimisympäristön, jonka mallina on käytetty Aalto-yliopiston Design Factoryä. IdeaSquaressa eri maiden opiskelijat kohtaavat ja ideoivat professorien tuottamasta tiedosta hyödyllisiä sovelluksia.

LHC-hiukkaskiihdytin kulkee 27 kilometriä pitkässä tunnelissa Sveitsin ja Ranskan rajalla. Kuva: Martial Trezzini / EPA

CERNin IdeaSquare avattiin joulukuussa. Aalto-yliopiston rooli oli toimia konsulttina.

– Meillähän on Design Factory (siirryt toiseen palveluun), sitä ajatusmaailmaa sovelletaan CERNin teknologioihin, sanoo professori Jouni Partanen Aalto-yliopistosta.

CERNissä on noin 2 500 vakituista työntekijää ja siellä vierailee vuosittain lähes 7 000 tutkijaa. Heidän tehtävänsä on edistää hiukkastutkimusta, eikä miettiä tiedosta mahdollisesti tuotettavia sovellutuksia. 

Sen sijaan IdeaSquaressa tutkijat ja opiskelijat kohtaavat miettimään, mitä kaikkea tutkimustiedolla voidaan tehdä.

– CERN on paikka, jossa kohtaavat professorit ympäri maailmaa. Tässä tuodaan nyt opiskelijat mukaan vähän eri kantista. He keskittyvät CERNin ulkopuolisiin sovelluksiin. On monialaisia opiskelijoita, bisnesihmisiä, designereitä, kemistejä, Partanen luettelee.

IdeaSquare avattiin vasta joulukuussa, mutta sen toiminta on jo tuottanut hedelmää. Pilottina pidetyn kurssin aikana suomalaiset, kreikkalaiset ja italialaiset opiskelijat ovat esimerkiksi luoneet tietokoneavusteisen pelin (siirryt toiseen palveluun), jonka avulla autistiset lapset voivat oppia sosiaalisia taitoja.

IdeaSquaren toiminta on CERNin jäsenvaltioiden rahoittamaa.

.
.