1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sotkamossa on kaadettu talon pihaan tullut isokokoinen susi

Sotkamon Ontojolla on kaadettu susi Riistakeskuksen poikkeusluvalla. Noin 47 kiloa painava urossusi kaadettiin sunnuntai-iltapäivällä, sanoo luvanhaltija Esko Klemetti. Asiasta kertoi ensimmäisenä Sotkamo-lehti.

Kotimaan uutiset
Suden jälki
Arkistokuva.Yle

Isokokoinen urossusi ammuttiin sunnuntaina klo 14 aikaan. Sotkamon riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Jukka Kemppainen arvelee, että susi liikkui pihoissa etsimässä ravintoa vioittuneen alaleukansa takia.

Riistakeskusken myöntämä poikkeuslupa astui voimaan viikko sitten. Lupa myönnettiin Sotkamon itäosaan ja Kuhmon puolelle kuntarajan läheisyyteen. Luvanhaltija Esko Klemetti kertoo, että yksinäisien susien liikkeitä tarkkailtiin koko viime viikko.

– Vasta satanut lumi helpotti susien jäkien tarkkailua, sanoo Sotkamon riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Jukka Kemppainen.

Noin 25 metsästäjän ryhmä lähti sunnuntaina tositoimiin, ja he tavoittivat yksinäisen suden yhdeksän aikaan sunnuntaina aamulla talon pihapiiristä. Susi oli tullut parin kymmenen metrin päähän talosta. Metsästäjät seurasivat sutta Ontojoen varteen ja motittivat eläimen lippusiiman avulla.

– Olihan se pelottavan näköinen peto. Se on kova vastus kaikille luonnossa liikkujille, jos sattuu pahalle päälle, Esko Klemetti kuvailee nyt kaadettua sutta.

Susi talon kuistilla torstaina

Sudet ovat tappaneet Sotkamon itäosassa ja Kuhmon kuntarajan tuntumassa ainakin kaksi koiraa ja vahingoittaneet yhtä syksyn aikana. Lisäksi sudet ovat toistuvasti liikkuneet lähellä asutusta.

Sudet pysyvät poissa pihasta, jos niitä hätistelee.

Jukka Kemppainen

Klemetin mukaan torstai-iltana susi on tullut talon kuistille Sotkamon Härkölänsuoralla. Hänen mukaansa jälkien perusteella susi oli pienempi kuin sunnuntaina kaadettu uros.

– Jos pihapiiriin hakeutumisessa ei ole vaaraa, susien kynnys tulla sinne madaltuu. Sudet pysyvät poissa pihasta, jos niitä hätistelee, Jukka Kemppainen selittää.

Jatkossa alueen susien käyttäytymistä seurataan ja selvitetään, liikkuuko Sotkamon ja Kuhmon rajalla muita häirikkösusia.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Sotkamo-lehti (siirryt toiseen palveluun).

Lisätty 22.12.2014 klo 14.06 Asiasta kertoi ensimmäisenä Sotkamo-lehti.

Lue seuraavaksi