Laatikot pysyvät mehukkaina lempeässä lämmössä – vuolukivi ja puu pitävät lämpimänä suuhun saakka

Joulupöydät notkuvat esimerkiksi porkkana-, lanttu-, peruna-, punajuuri- ja maksalaatikoista. Useamman laatikon tasainen lämmittäminen aiheuttaa haasteita varsinkin silloin, jos käytössä ei ole kiertoilmauunia. Marttaliiton mukaan ne kannattaa lämmittää juhlapöytään ajan kanssa ja miedossa lämpötilassa.

Kotimaa
Kuvassa punajuurilaatikkoa alumiinivuoassa
Yle

Eija Tuukkanen Marttaliitosta neuvoo, että laatikoita ei kannata laittaa suoraan jääkaapista uuniin. Ne olisi hyvä nostaa ennen lämmitystä huoneenlämpöön noin puoleksi tunniksi.

– Pitäisin laatikoita uunissa pitkään lempeässä lämpötilassa. Hitaasti lämmittämisen ansiosta kosteus pysyy laatikoiden sisällä parhaiten. Lisäksi ei tule sitä vaaraa, että pinta kärähtää.

Käytännössä laatikot kannattaa Tuukkasen mukaan laittaa noin 120-asteiseen uuniin – lämmittäminen kestää tällöin 2–3 tuntia. Päälle hän kehottaa laittamaan suojaa, kuten foliota, leivinpaperia tai voipaperia.

Useamman laatikon tasainen lämmittäminen aiheuttaa haasteita varsinkin silloin, jos käytössä ei ole kiertoilmauunia.

– Useimmissa uuneissa on vastukset ylhäällä ja alhaalla, joten laittaisin yhden pellin uunin alaosaan ja toisen satsin ylemmäs ritilän päälle. Laatikoiden paikkaa voi välillä vaihtaa, jos tuntuu, ettei lämpö jakaudu tasaisesti.

Hitaasti lämmittämisen ansiosta kosteus pysyy laatikoiden sisällä parhaiten.

Eija Tuukkanen, Marttaliitto

Jos kaikki laatikot eivät mahdu yhtä aikaa uuniin, kannattaa lämmitetyt laittaa odottamaan esimerkiksi styroksiseen kylmälaukkuun.

– Pohjalle kannattaa laittaa pyyhe, koska joululaatikot hikoilevat kosteutta. Sitten kannelliset laatikot päällekkäin ja laukun kansi kiinni.

Ennen tarjoilua laatikon keskikohdasta voi tarkistaa, onko ruoka tarpeeksi lämmintä.

Laatikot lämpiminä vuolukiven päällä

Jouluruokailu tarkoittaa monessa perheessä rauhoittumista ja kiireetöntä syömistä. Tällöin haasteeksi muodostuu laatikoiden lämpimänä pysyminen. Parhaiten se onnistuu, mikäli kotona on lämpöä varaava vuolukivialusta.

– Jos sitä ei löydy kotoa, laatikot kannattaa nostaa puulaudan päälle. Puu ei vedä lämpöä itseensä niin herkästi kuin moni muu materiaali.

Myös laakeasta astiasta on apua. Se tulee täyttää kiehuvalla vedellä.

– Sitten vain astian päälle uuninritilä ja sen päälle laatikot.