Espanjan korruptiossa ehkä kavallettu miljardeja euroja

Korkean tason väärinkäytösskandaalit leimasivat päättyvää vuotta Iberian niemimaalla.

Ulkomaat
Tuomari Jose Castro.
Tuomari Jose Castro antaa lehdistöhaastatteluja sen jälkeen, kun hän määräsi kuninkaan sisarta syytettäväksi väitetyistä veropetoksista 23. joulukuuta Mallorcalla. Jaime Reina / AFP

Espanjassa on syytteessä sadoittain vallankäyttäjiä, ja joukossa on hallituspuolueen ylimpään johtoon kuuluneita. Portugalissa entinen pääministeri määrättiin tutkintavankeuteen lahjusepäilyjen takia.

Kyse on usein pitkään jatkuneista käytännöistä, joilla anastettujen varojen yhteissumma voi kohota miljardeihin euroihin.

Ex-ministereitä petossyytteessä

Espanjan entinen talousministeri, Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n ex-pääjohtaja Rodrigo Rato on syytteessä vakavista talousrikoksista, joista voi tulla kuusi vuotta vankeutta.

Entistä sisäministeriä Ángel Acebesiä uhkaa vankeus samassa jutussa, jossa tutkitaan epäilyjä petoksista säästöpankkikonserni Bankiassa ja sen pörssilistautumisessa.

Eurolainalla pelastetun Bankian vanha ylin johto oli kytköksissä Espanjaa hallitsevaan oikeiston kansanpuolueeseen. Bankian ydinpankki Caja Madrid kuului ensisijaisesti kansanpuolueen valtapiiriin.

Caja Madridin entinen vaikutusvaltainen johtaja Miguel Blesa on syytteessä muun muassa hallintoneuvoston "mustista" luottokorteista, joiden käyttöä ei rajoitettu, eikä viety normaaliin kirjanpitoon.

Hallituspuolue tuomiolla

Kansanpuolueen kaikki entiset varainhoitajat puolestaan ovat syytteessä lahjusrahajutussa, jossa yritysten epäillään kantaneen rahaa puolueen ns. B-kassaan vastineeksi julkisista urakoista ja muusta suosinnasta.

Yksi varainhoitajista, entinen senaattori Luis Bárcenas on jo kauan istunut tutkintavankeudessa.

Bárcenasin käsintehtyjen merkintöjen mukaan B-kassasta olisi maksettu puolueen napamiehille kirjekuorissa pimeitä palkanlisiä – koska poliittiset virat eivät ole Espanjassa erityisen hyväpalkkaisia.

Merkinnöissä mainitaan myös "M.Rajoy", mutta puoluejohtaja, pääministeri Mariano Rajoy on kiistänyt merkintöjen aitouden. Tällä tietoa Rajoy ei joudu oikeuden kuultavaksi.

Tuomioistuinkäsittelyn odotetaan alkavan helmikuussa.

Päätösvaltaa myyty, rahat piilotettu

Kansanpuolueen entinen ympäristöministeri Jaume Matas on tuomittu vankeuteen julkisten varojen kavalluksesta Baleaarien saarten aluejohtajana.

Häntä syytetään myös Espanjan entisen kuninkaan Juan Carlosin tyttären prinsessa Cristinan aviomiehen Iñaki Urdangarinin petosjutussa.

Toisen valtapuolueen, sosialistien kaksi huippunimeä, Manuel Chaves ja José Antonio Griñan, joutuvat oikeuteen Andalusian aluehallinnon hämäryyksistä. Aluejohdon epäillään tienneen julkisten varojen kirjavasta väärinkäytöstä, mm. ansiottomiin erorahoihin, eläkkeisiin ja ammattiliittojen tekaistuihin laskuihin.

Jättimäinen skandaali on tärvännyt Katalonian kansallisaatteen ikonin ja pitkäaikaisen aluejohtajan Jordi Pujolin maineen. Hänen perheeltään on löytynyt tiettävästi jopa satojen miljoonien eurojen hämärä omaisuus, jolla on operoitu veroparatiisien, kuten Andorran, kautta.

Useita satoja poliitikkoja, kaikilta hallinnon aloilta – ja entisten säästöpankkien johtajia – on syytteessä.

Tutkimukset ulottuvat laajalti yhteiskunnan silmäätekeviin. Jopa kuuluisa laulaja Isabel Pantoja joutui vankilaan Marbellan kunnan lahjusrahojen kätkennästä. Jalkapalloseurojen FC Barcelonan ja Sevillan entiset puheenjohtajat ovat vankilassa.

Poliisin mukaan kyse on usein julkisissa urakoissa liikkuneista komissioista, kynnysrahoista – joka näyttää olleen maan tapa. Espanjan kiinteistöbuumi nosti summat pilviin. Korruptiolla on saatettu kavaltaa kaikkiaan miljardeja vuosien mittaan.

Oikeusjutut venyvät

Talouskriisi käynnisti puhdistukset, mutta moni epäilee, että syylliset pääsevät lopulta vähällä. Oikeusjutut venyvät hyvin pitkiksi, koko valitustie käytetään.

Rahat on maksettu pimeästi esimerkiksi Sveitsiin, Liechtensteiniin, Andorraan tai Luxemburgiin. Tutkinta on vaikeaa, syytteet on tarkkaan yksilöitävä, jotta tietoja saisi – tilit ovat usein apureiden nimissä.

Tätä epäillään myös Portugalissa, missä entinen sosialistipääministeri José Sókrates pidätettiin hiljan Lissabonin lentokentällä ja pantiin tutkintavankeuteen. Hänkin näyttää hankkineen politiikalla miljoonaomaisuuden.

Sekä Espanjassa että Portugalissa 2015 on tärkeä vaalivuosi.

Luottamus vallanpitäjiin on pahasti horjunut. Espanjassa uusi radikaali vasemmistopuolue Podemos nousee kyselyissä.

Podemos-johtaja Pablo Iglesias kutsuu maansa poliittista ja taloudellista eliittiä etuoikeutettujen "kastiksi", joka elää leveästi samalla kun enemmistö kärsii heidän aiheuttamastaan suurtyöttömyydestä ja köyhtymisestä.

Jyrki Palo

Yle Uutiset, Madrid