1. yle.fi
  2. Uutiset

Rauman laivaväylä sai tarpeellisen syvennysluvan: "Tätä on todella odotettu"

Aluehallintovirasto on myöntänyt luvan Rauman Rihtniemen meriväylän syventämiseen. Eteläinen väylä syvennetään nykyisestä kymmenestä 12 metriin, jotta suuremmat laivat mahtuisivat kulkemaan. Väylän syventäminen on merkittävää sataman kehityksen kannalta.

Kotimaan uutiset
Rauman sataman nostureita.
Rauman satama.Anssi Leppänen / Yle

Aluehallintovirasto on myöntänyt luvan Rauman eteläisen eli Rihtniemen meriväylän syventämiseen. Väylän syventäminen on merkittävää Rauman sataman kehittämiselle, väylän käytettävyydelle, kuljetustaloudelle ja meriturvallisuudelle.

Tätä on todella odotettu. Olemme tehneet vuosikausia töitä tämän eteen.

Rauman satamajohtaja Hannu Asumalahti

Väylän syvennystä varten ruopataan kaksi miljoonaa kuutiota massoja. Hankkeen kustannusarvio on 36 miljoonaa euroa, josta valtion osuus on 20 miljoonaa euroa.

Rauman satamajohtaja Hannu Asumalahti iloitsee luvasta. Hänen mukaansa ruoppaustyöt pääsevät käytännössä alkuun runsaan vuoden päästä.

– Tätä on todella odotettu. Olemme tehneet vuosikausia töitä tämän eteen. Väylän rakentamissuunnitelmat voidaan tehdä ensi vuonna, jos ei tule mitään suurempia valituskierroksia. 2016 olisi sitten jo täysi vauhti päällä, hän sanoo.

Suuntaus isompiin laivoihin

Tällä hetkellä Rauman satamaan pääsevät alukset, jotka voivat uida korkeintaan 10 metrin syvyydessä. Rihtniemen väylää syvennetään nyt kahdella metrillä.

– Varustamoilla on ollut halua asettaa isompia laivoja satamaan, mutta niitä ei ole voitu ottaa syvyyden takia. Kymmenen vuoteen yksi liikennöitsijöistämme ei ole voinut tuoda täysiä lasteja, Hannu Asumalahti kertoo.

Rihtniemen väylän syventäminen on tulevaisuuden kannalta ehdotonta, sillä laivojen koon kasvu on selkeä suuntaus.

– Ensi vuoden alusta tulee uusia määräyksiä, jotka nostavat polttoainekustannuksia, ja sitä pyritään tietysti kompensoimaan isontamalla laivakokoja, Asumalahti toteaa.

Lue seuraavaksi