Jorvin synnytysosaston vauvoille virtaa edelleen satoja villapipoja

Pari vuotta sitten Jorvin kätilöt innostivat ihmiset kutomaan pipoja vastasyntyneille, kun HUS päätti luopua puuvillapipojen käytöstä. Kukaan ei osannut arvata, että pipoja ja muita käsitöitä virtaisi osastolle vielä tänäkin päivänä.

Kotimaa
Vauva sai pipon päähänsä Jorvi synnytyssairaalassa.

Villaisia pieniä käsitöitä lähetetään Jorvin sairaalan synnytysosastolle edelleen. Kätilöiden kaksi vuotta sitten tekemä tempauksen ansiosta vastasyntyneet saavat tänäkin päivänä päähänsä itsekudotun villapipon.

– Tämä on kyllä ollut ihan positiivinen yllätys. Pipoja on tullut niin paljon, että oikeastaan tämä tuntuu jo sellaiselta itsestään selvyydeltä ja se on ehdottomasti kiva juttu, sanoo kätilö Irina Stolt Jorvin synnytysosastolta.

Kaikki lähti aikoinaan liikkeelle siitä, kun Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri ilmoitti luopuvansa vastasyntyneiden puuvillapipoista, koska niissä oli liian suuri hävikki. Vauvoille oli tarkoitus jatkossa leikata päähine verkkonauhaputkilosta.

Kätilöt alkoivat tämän myötä kutoa itse pipoja vauvoille ja pian talkoisiin yhtyivät myös martat ympäri maata. Lopulta puikkoihin tarttuivat sekä tavalliset ihmiset että koululuokat.

Nyt posti on kuljettanut näitä pehmoisia paketteja Jorviin jo kolmatta vuotta.

"Aika koskettavaa"

Tuoreita vanhempia ihmisten innostus vauvapipojen kutomiseen ilahduttaa.

– Kyllähän se on aika koskettavaa, että joku hieno ihminen ajattelee muitakin etenkin näin joulun alla. Me ollaan yritetty etsiä vauvan tonttulakkia, joten tämä pipo tuli hyvään aikaan. Päästään sitten jouluna esittelemään sitä mummille ja ukille, sanoo esikoisensa Jorvissa synnyttänyt Yasmin Taylor.

Pipoja ja muita käsitöitä on välillä tullut jopa niin paljon, että niitä on lahjoitettu myös kätilöopistolle ja naistenklinikalle.

– Kyllä niitä varmasti nytkin on meillä satoja varastossa. Sieltä sitten valitsemme vähän vuoden aikaan nähden tai vanhempien mieltymysten mukaan sopivan pipon vastasyntyneelle, sanoo Stolt.

Pipot lämmittävät vauvan päätä, mutta on niistä muutakin hyötyä: Eriväristen pipojen avulla kaksosvauvat on helppo tunnistaa toisistaan.