Kehon koristeleminen on aina kuulunut ihmisen elämään

Homo sapiens rakastaa estettiisiä arvoja. Jalometallit, jalokivet, helmet ovat koristaneet ihmisiä jo tuhansia vuosia. Myös tatuoinnit ovat vanha ilmiö.

Tatuoitu käsi tytön lanteilla.
Toimittaja Harri Nousiainen ja professori Reijo Heikkinen ruotivat nettisarjassaan kaikkea sitä tietoa mitä ihmisillä kulkee mukanaan, mutta jonka alkuperää ei tule mietittyä.

Eläinmaailmassa erityisesti urokset erottautuvat kirkkailla väreillä ja harjaksilla. Ihminen on koristautunut muun muassa puuesineillä, helmillä ja kullalla.

– Se liittyy lajimme syntyhistoriaan. Homo sapiensille on ominaista se, että se rakastaa esteettisiä arvoja. Taiteet juontuvat juuri tästä arvostuksesta, kertoo professori Reijo Heikkinen.

Jo vuosituhansien ajan ihminen on pyrkinyt näyttämään arvonsa visuaalisesti.

– Mitä arvokkaammasta materiaalista korut tai vaatteet on tehty, niin sitä selvemmin se osoittaa mihin luokkaan ihminen on kuulunut. Alun perin esimerkiksi Ranskassa silkki oli pyhitetty aatelisille. Jos talonpojat tai porvaristo käytti silkkiä, niin siitä tuli heille rangaistus. Se oli heille tietynlainen statusväline. Tänäkin päivänä ihmiset osoittavat automerkeillä, veneillä ja harrastuksilla sitä, että he kuuluvat johonkin tiettyyn säätyyn, että heillä on varaa hankkia sellaisia, sanoo Heikkinen.

Ihoa on koristeltu kaikissa kulttuureissa

Myös tatuoinnit ovat ilmiönä tuhansia vuosia vanha.

– Kun on tutkittu tatuoinnin historiaa, niin on havaittu muun muassa että kuuluisalla jäämies Ötzillä, joka löydettiin Itävallan ja Italian rajamailta Alpeilta, oli tatuointeja. On arveltu, että Ötzi eli joskus 5300 vuotta sitten. Ilmeisesti ilmiö on paljon vanhempi, sanoo professori Reijo Heikkinen.

Tatuointeja on kaikissa kulttuureissa, mutta itse sana on peräisin saaresta.

Kuuluisalla jäämies Ötzillä, joka löydettiin Itävallan ja Italian rajamailta Alpeilta, oli tatuointeja.

Reijo Heikkinen

– Sana on alun perin polynesian kieltä, ja se tarkoittaa merkkiä. Tatu on lähtösana. Kun englantilainen löytöretkeilijä James Cook kävi Tahitilla 1770-luvulla, niin ilmiö levisi sieltä merimiesten mukana ennen kaikkea merimiesten keskuuteen ja erilaisten jengien pariin.

Pop-kulttuuri on tuonut tatuoinnit kaikkien tietoon.

– Elokuva- ja rock-tähdet ovat tatuoineet, ja siitä se on levinnyt. Se on ollut alun perin hyvin machomainen tapa, mutta se on levinnyt myös naisten keskuuteen.

Toimittaja Harri Nousiainen ja professori Reijo Heikkinen ovat tehneet aiemmin monta radiosarjaa, yli 200 jaksoa, Yle Kainuun lähetyksiin muun muassa Kainuun historiasta, kainuulaisista merkkihenkilöistä ja patsaista. Nyt monumenttimiehet käsittelevät sarjassaan mukanamme kulkevia asioita. Vastasyntyneilläkin on menneisyyden reppu, mutta aikuisikään ehtineillä se on jo todella iso.