1. yle.fi
  2. Uutiset

Joulu tulee talkoovoimin vähäosaisillekin

Vuoden suurin perhejuhla voi yksinäiselle tai vähävaraiselle olla synkkää aikaa ilman vapaaehtoisten tukea. Naantalissa iloitaan kasvaneesta avustusinnosta talouden tiukentuessa.

joulu
Kari Tuhkasen mukaan tavaralahjoituksia ei ole polvillaan joutunut anelemaan tiukasta taloustilanteesta huolimatta.
Kari Tuhkasen mukaan tavaralahjoituksia ei ole polvillaan joutunut anelemaan tiukasta taloustilanteesta huolimatta.Jouni Koutonen / Yle

Naantalin Vapaa-ajan Tullin joulujuhlalla on jo vuosikausien perinteet, mutta tänä vuonna tapahtuma oli liipaisimella yhden järjestäjätahon vetäytyessä.

Naantalin kaupunki, seurakunnat ja Naantalin ruoka-apu ry kuitenkin halusivat juhlan tänäkin vuonna järjestää, sillä avun tarve ei ainakaan ole vähentynyt.

– Päätettiin yhdessä järjestää, sillä tämä on todella tärkeä niin monelle ihmiselle. Tänne tulee paljon vähävaraisia, kodittomia, yksinäisiä ja ihan tavallisia perheellisiä. On varmaan vuoden huipentuma päästä Tullin jouluun ihmisten kanssa keskustelemaan ja viettämään yhteistä aikaa, toteaa koordinaattori Kari Tuhkanen.

Järjestelyissä on mukana kolmisenkymmentä vapaaehtoista. Tuhkanen kiittelee, että talkooväkeä on helppoa saada mukaan. Samoin ruokalahjoitusten antajia riittää tiukoista talousajoista huolimatta.

Kun on masu täynnä joulupuuroa, sitten on hyvä olla!

Kari Tuhkanen

– Todella mahtavasti ovat yritykset, kaupat ja yhteisöt tulleet mukaan. Ei ole paljon tarvinnut anella polvillaan! Riittää kun kertoo millä asiallaon, niin ”juu, toimitetaan, tulee vai otatko heti mukaan”. Se on ihan kautta historian tunnettu tosiasia, että kun on tiukkaa, niin suomalaiset auttavat.

Aaton ja joulupäivän kattaukseen on jo kymmenkunta kinkkua paistettu, ja Tullin keittiön jääkaapit ja pakasteet ovat täyttyneet laatikoista. Pöydät notkuvat sinappia , kahvia ja muita lahjoituksia. Juhlasalissa pitopöydät ovat saaneet jouluiset liinat tunnelmaa luomaan, koristeet odottavat vielä laatikoissa laittajiaan.

Kari Tuhkasen ja muiden vapaa-ehtoisten aatto ja joulupäivä menevät pitkälti juhlan järjestelyissä, mutta se ei haittaa – päinvastoin.

– Kaikkemme teemme, että ihmisillä on hyvä mieli ja maassa rauha. Joulu tulee itsellekin siinä kylkiäisenä. Sitten on hyvä olla, kun on masu täynnä joulupuuroa!

Lue seuraavaksi