Lapin ainoa lelukauppa sinnittelee Sodankylässä

Lapin ainoa yksityinen lelukauppa sinnittelee Sodankylässä markettien ja nettikauppojen ahdistamana. Lisäksi paineita tuo lasten vähenevä määrä kunnassa. Paikallisten vakioasikkaiden lisäksi Kevitsan kaivoksen mukana paikkakunnalle muuttaneet lapsiperheet ovat olleet elintärkeitä lelukaupalle.

Kotimaa
Lelukauppa Vekkuli Sodankylässä.
Lelukauppa Vekkuli Sodankylässä on Lapin maakunnan ainoa yksityinen lelukauppa.Raimo Torikka / Yle

Sodankylän keskustassa keskeisellä paikalla oleva lelukauppa ei herätä erityisesti huomiota katunäkymässä. Kauppaan astuminen voi kuitenkin aiheuttaa pienen yllätyksen. Lelukauppaa pitävät Sodankylässä kauppiaspariskunta Tapani Kumpula ja Natalia Kruglova.

Leluja on kymmenissä hyllyissä valtava määrä. Kaikille luultavasti löytyy jotain ja jos ei löydy niin se tilataan. Kauppiaspariskunta pyrkii myös huolehtimaan asiakkaistaan ja se onkin yksi kaupan vahvuuksista.

Paikkakuntalaiset ovat uskollisia

Sodankyläläiset asiakkaat suosivat paikallista kauppaa, koska arvostavat kaupan laajaa valikoimaa ja hyvää palvelua sekä ystävällisyyttä. Sodankylässä käydään jonkin verran myös muualta Lapista ostamassa leluja sekä niitä tilataan jopa muualle Suomeen.

- Tämä on todella hyvä kauppa. Ensinnäkin täällä on niin hyvä palvelu ja todella hyvä valikoima. Täällä asioin aina jos tarvitsen lahjoja lapsille. Täällä olen etupäässä käynyt, kertoo joululahjan lapsenlapselle kaupasta ostanut Kerttu Mäntynen.

Sodankyläläinen Anniina Levänen kävi lelukaupassa alle kouluikäisen tyttärensä kanssa. Äiti sai rauhassa tehdä ostoksensa, koska tytär viihtyi lapsille varatulla leikkipaikalla.

- Tämä on kyllä minusta tosi mahtava ja tämä on tosi monipuolinen lelukauppa. Täältä löytyy pienille ja isoille lapsille kaikkea hauskaa, kehui Anniina Levänen oman kylän lelukauppaa.

Markettien halvat tarjoustuotteet uhkana

Lelukaupat ovat Lapin kaupungeista kadonneet markettien tuoman kovan hintakilpailun vuoksi. Myös nettikaupat nakertavat lelukaupan kannattavuutta. Markettien rajuun mainontaan ja hintasotaan ei Sodankylässä pystytä vastaamaan.

- En minä kuitenkaan voi samalla hinnalla myydä. Yritämme tarjota palvelua vastineeksi ja yritän kertoa enemmän leluista. Paketointi kuuluu kyllä, mutta hinnat ovat korkeampia, pahoittelee lelukauppaa hoitava kauppias Natalia Kruglova.

Tästä huolimatta lelukauppaan tullaan muualtakin Lapista ja jopa soitellaan jopa kauempaakin Suomesta.

- Rovaniemeltäkin tulee joskus jopa puhelimestakin tilauksia ja minä lähetän ne sitten postin kautta johonkin, jopa Tampereelle asti tai minne vain, vakuuttaa Natalia Kruglova

Lapin laskeva väkiluku askarruttaa

Kovan kilpailun lisäksi lelukauppiaan arkea huolestuttaa lasten määrä kunnassa. Kun kauppa perustettiin 90 –luvulla, oli tilanne toinen.

- Silloin -97 meillä oli silloin noin pari sataa syntynyttä lasta vuositasolla. Nyt ollaan menty tilanteeseen missä niitä on jotain 60 vuodessa. Kyllähän siinä on potentiaalinen asiakaskunta pienentynyt huomattavasti kun otetaan huomioon että se leikki-ikä on noin 12 vuotta, laskeskelee kaupan omistaja Tapani Kumpula.

Lelukaupalle on ollut suuri merkitys sillä, että Sodankylään avattiin pari vuotta sitten Kevitsan kaivos.

- Jos tuota kaivosta ei olisi tullut tänne niin tuskin me enää jatkettaisiin tätä lelukauppaa. Kyllä sillä niin suuri merkitys on ollut, kun tänne on muuttanut perheitä, joilla on ollut lapsia, kertoo Tapani Kumpula.

Ruplan arvon sukellus näkyy myös lelukaupassa

Lelukaupan tuotteet joudutaan pääosin tilaamaan jo keväällä. Viime keväänä kauppiaspariskunta varautui Sodankylän kaupassa pistäytyviä matkailjoiden varalle. Erityisesti varattiin venäläisten makuun sopivia leluja vaikka Sodankylä ei ole venäläisten varsinainen matkakohde.

- Venäläisten määrä on vähentynyt nyt todella paljon, mutta kyllä niitä täällä käy kun ovat matkalla Rovaniemelle. Kun ne tietävät, että täällä on tämmöinen kauppa, niin ne tulevat varmasti. Nyt niille varatut tuotteet taitavat jäädä hyllyyn, arvelee Natalia Kruglova tilannetta muutama päivä ennen joulua.